Kurs – Odla, skörda och njut

odlingskursheader

Allt för en bättre hälsa

Datum: 9-11 oktober 2015

En kurs om ekologisk odling, skörd och förvaring och samtidigt en kurs om raw food och maten som Din medicin. En kurs om hur mikrolivet i jorden är en förutsättning för näringsrika grönsaker och hur mikrolivet i dina tarmar är en förutsättning för optimal hälsa. Allt bygger på denna symbios. I kursen lär du dig också att mjölksyra, för att kunna få i dig alla dessa nyttiga bakterier. Och du får en djupare förståelse varför både ekologisk odling och ett ökat intag av rå mat är svaret på många av de problem som vår planet och vi som individer möter idag.

Kursledare är Åke Wikström, som har 40 års erfarenhet av ekologisk odling och idag driver företaget Hållbar Hälsa. Han har under många år hållit uppskattade kurser både om ekologisk odling och om raw food och hälsa. Så här säger några av tidigare deltagare:

”Otroligt inspirerande och lärorikt. Åkes kunskaper är enormt imponerande.”
”Fantastiskt kurs. Skapar intresse och inspiration att bygga vidare på.”
”Åke vet vad han pratar om. Superinspirerande kurs.”
”Tack för en underbart berikande dag! Inspirationen bara flödar.”

Kursen vänder sig både till dig som vill lära dig att odla i det lilla formatet och till dig som vill lära dig mer om raw food och hur du kan låta maten vara din medicin. Om du sedan odlar en del av din mat, är det naturligtvis ännu bättre.

Kursen börjar med en öppen kväll med temat:

Varför ”ekologiskt” är så viktigt
Ett föredrag om varför ekologiska grönsaker både är mer näringsrika och egentligen också billigare än konventionellt odlade och varför ekologisk odling är den enda lösningen för att rädda vår planet. Föredraget handlar också om symbiosen mellan bakterier och växter och mellan bakterier och oss människor. Allt i ett fascinerande samspel som naturen skapat under årmiljoner. Och som vi i ekologisk odling försöker efterlikna i stället för att odla med konstgödsel och gifter. Hur vi tar hjälp av naturen för att föda våra plantor i stället för att producera dyr konstgödsel med hjälp av fossil energi.

Följande moment ingår i kursen:

Del 1. Ekologisk odling i det lilla formatet
– Jordens beskaffenhet och mikrolivets betydelse för odlingen
– Varför en levande jord ger levande plantor, som ger friska människor
– Metoder för att hålla jorden frisk och högavkastande
– Varför odling med konstgödning och gifter inte kan fungera i längden
– Konsten att dra upp plantor
– Att bereda och gödsla jorden på rätt sätt
– Användning av organisk material, kompost, stenmjöl och algmjöl
– Odling i pallkrage
– Marktäckning – för- och nackdelar
– Att lägga en kompost
– Sådd och utplantering
– Att rensa ogräs och att slippa ogräs.
– Bekämpning av angripare som kålfjäril, sniglar, sorkar etc
– Samodling och gröngödsling. Fånggrödor.
– Skörd och förvaring såsom torkning, frysning, syrning och jordkällare
– Demonstration av hur man syrar grönsaker

Del 2. Raw food och hälsa – Låt maten vara Din medicin
– Skall vi äta rå eller kokt mat, vegetabiliskt eller animaliskt
– Hur påverkas vi av all industrimat.
– Hur uppkommer sjukdom
– Hur kan vi använda maten för att leva ett långt, friskt liv
– Fördelarna med att äta mycket levande föda
– Hur man gör gröna smoothies och juicer
– Raw food och levande föda i praktiken
– Biofotoner och matens innehåll av livsenergi
– Enzymernas funktion
– Syra-bas balansen
– Fria radikaler och antioxidanter
– Bra och dåliga fetter
– Hur man groddar och spirar

Kursen syftar till att ge dig en förståelse både för hur ekologisk odling fungerar och varför mycket rå mat i din kost ger dig bättre hälsa, så att du får en grund att stå på. I kursen ingår också flera praktiska moment, så att du kan sätta igång direkt när du kommer hem.

rawfoodheader

Datum: Fredag 9-11 oktober 2015

Tid: Fre 18.30-21, lör 9.30-17 och sön 9.30-15.30

Kursledare: Åke Wikström brinner för frågor kring hälsa, ekologisk odling och miljö. Han har 40 års erfarenhet av ekologisk odling. Åke var först mycket aktiv inom förbundet för Organisk-Biologisk odling. Senare har han varit eldsjälen bakom ett meditationscenter och uppbyggnaden av Hällungen Kursgård (idag Solhälla). Nu driver han företaget Hållbar Hälsa, ett projekt inom ekologi, permakultur och hållbar utveckling. Här driver han en 10 000 kvadratmeter stor ekologisk trädgård, gårdsbutik och café, levererar ekolådor, erbjuder trädgårdsvandringar och håller kurser. Detta tillsammans med sin fru Tingting.

Kurskostnader (inkl 25% moms) per person inkl. vegetariska måltider och fika: 

  • A. Utan boende 2250:-
  • B. Med boende i eget tält på Ecotopia 2300:-
  • C. Med boende i ekostuga/dubbelrum med servicehus 2600:-
  • D. Med boende i ekostuga/gruppboende (max 4 pers) med eget kök, wc o dusch 2700:-

Rabatt för studenter och pensionärer: 350:- (1 person)

Plats: Ecotopia

Kursintyg erhålles 

Sista anmälningsdag: 1 oktober 2015

Mer information: Skriv till oss eller ring 0417-23034. Vill du veta mer om kursen får du gärna ringa till Åke på 0706 – 005 068 eller maila till jawikstrom@yahoo.se. Mer info om Hållbar Hälsa hittar du på www.hallbarhalsa.nu.