Kurs i halmbalshusbygge

header_halmbalshusbygge2016

En kurs för dig som vill planera ditt eget hus Fullbokad

 

Datum: 2 – 5 juni 2018

Funderar du på att bygga ett nytt eller bygga om ett bestående hus? Eller kanske en friggebod eller varför inte en lada i halmbalsteknik? Denna kurs riktar sig framförallt till dig som vill bygga.

Att bygga med halm och lera har flera fördelar. Halmen med sina goda isolerande egenskaper 0,038–0,067 W/mK, ersätter isoleringen. Det finns idag många olika tekniker för halmhusbygge. Halm och lera kräver små mängder energi eftersom dessa naturliga och oförädlade material finns tillgängliga på många platser och kan levereras utan långväga transporter. Materialen är billiga och fria från gifter. Lerputsade hus får en jämn luftfuktighet eftersom leran kan buffra fukt och putsen gör att husen faktiskt är mer brandsäkra än konventionella hus. Om huset är mycket utsatt för väder och vind kan man också klä huset med bräder.

En bygglovschef, en expert på halmbalshusbygge och två självbyggare visar vägen från egna idéer och ritningar till bygghandlingar samtidigt som de ger svar på följande frågeställningar:

• Hur förverkligar man ett halmhusprojekt?
• Vilka tekniker o konstruktioner bör man välja?
• Hur ansöker man om bygglov utifrån den nya plan- och bygglovslagen?
• Vad måste man tänka på rent praktiskt på när man bygger med halmbalar?

Kursen innefattar workshops där du får tillfälle att prova på olika tekniker för halmhusbygge samt att putsa med lera.

Herbert Gruber, en av Europas främsta experter på halmbalshusbygge visar vägen från idé till skiss, val av rätt teknik och hur du kan konstruera huset.

Detta utifrån följande grundläggande innehåll:

• Olika tekniker för halmhusbygge
• Hur känner jag igen den idealiska halmbalen?
• Vilka krav ställs på den certifierade halmbalen?
• Konstruktions- och byggnadsalternativ
• Olika konstruktioners för- och nackdelar
• Skiss och planering av ett halmbalshus
• Detaljerade konstruktionslösningar
• Utvalda projekt i Europa
• Byggekologiska gör-det-själv tips
• Hur man bygger effektivt med halmbalar
• Byggfysiologiska tips
• Fasadbeklädnad

Förutom föreläsningar och workshops presenterar Magnus Hjorth familjens nybyggda halmbalshus i ekobyn Utsikten på Orust. Han presenterar byggetapper, materialval, egna konstruktioner, kontrollunderlaget för slutbesiktningen etc. Ja, hela resan från handskisser till bygglovshandlingar och uppbyggnaden. Paret Wallenlind Hjorth har både tänkt på miljön och plånboken. Huset har exempelvis en stomme av trä som Magnus själv huggit i ekobyns skog och fönstren satt tidigare i byggnad på Sahlgrenska. Här kan du både se och lyssna.

Dessutom innehåller kursen ett studiebesök. Då besöker vi det halmbalshus som byggts på Ecotopia. På Swedish Strawbale Network´s hemsida kan du informera dig om detta byggprojekt.

Du får även kunskap om bygglovsprocessen enligt den nya plan-och bygglovslagen (2011). Många bestämmelser i lagen är delvis svårtolkade. Därför kommer byggchefen Ingrid Järnefelt från Tomelilla kommun som gästföreläsare och besvarar frågor som:

• Vem ansvarar för vad i bygglovsprocessen?
• Hur ser själva bygglovsprocessen ut?
• Vilka handlingar behövs?
• Hur går man till väga?
• Vad menas med tekniska egenskapskrav?
• Vad skall dokumentationen bestå av?

herbert_gruber_asbnKursledare: Herbert Gruber är i grunden utbildad Art director och sedan 1998 ordförande för ASBN (Austrian Strawbale Network) som är medlem i ESBN (European Strawbale Network) och GSBN (Global Strawbale Network). 2012 publicerade han sin bok ”Neues bauen mit Stroh” (Sv: Nytt byggande med halm) i 4. rev utgåvan som har översatts bl.a. till franska. Som pionjär och idag expert på området föreläser han och håller kurser och workshops i de flesta europeiska länder även i grannlandet Danmark. Herbert Gruber lever i Ravelsbach i Österrike där han byggt upp en virtuell plattform för utbildningar med både privata och professionella halmbalsbyggare av enfamiljs- och flervåningshus, ekonomibyggnader etc. som deltagare. Att bygga hus med halmbalsmoduler hör även till Herberts specialiteter. Herbert tilldelades Energy-Globe-Award priset 2015.

Gästföreläsare: Ingrid Järefelt är bygglovschef i Tomelilla kommun. Tidigare arbetade hon som stadsarkitekt och projektchef inom andra kommuner. Det roliga jobbet är för henne att hjälpa till med bygglov och annat som behövs när man skall bygga. Nu har hon flyttat hem till Österlen och bor i ett egenhändigt ritat och byggt hus. På fritiden är det segelbåten som gäller.

Gästföreläsare: Magnus Hjorth är psykolog och vill bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle, bland annat genom att bygga bostäderna så ekologiskt som möjligt. Familjen Wallenlind Hjorth har byggt sitt hus av halmbalar, trä och lera. Det går att bygga sig ett bättre liv, till lägre kostnader och skapa mer tid för familjen. Magnus Hjorth och Malin Wallenlind lyckades med det på Orust norr om Göteborg. Vägen dit gick över eget sågverk, containerfynd och envist arbete.

EvaS 163x163Eva Håkansson assisterar Herbert Gruber i denna kurs. Eva deltog i kursen halmbalshusbygge på Ecotopia 2012. Därmed blev hennes planer på att bygga ett eget hus och stall på den nyförvärvade tomten konkreta. Eva bestämde sig för att bygga med halmbalar. Efter en intensiv planeringsfas med beviljat bygglov har hon nu tagit första steget in i själva byggprocessen. Eva är bloggare inom Facebookforumet Halmbalshusbyggarna som hon själv skapat. Ett viktigt bidrag till den växande gruppen självbyggare i landet och det ständigt ökande intresset för halm som byggmaterial.

Datum: Lördag den 2 juni till tisdag den 5 juni 2018
Tider: Lör 17-20.30 (gemensam måltid 17-18), sön och mån 9.30-18 (ev. kvällsprogram) och tis 9.30-15.30
Inga förkunskaper krävs.
Språk: Kursen är på engelska men gästföreläsningarna på svenska.
Kursintyg erhållesKurskostnader (inkl 25% moms) inkl. vegetariska måltider och fika:
A. Utan boende 3050:-
B. Med boende i eget tält på Ecotopia 3100:-
C. Med boende i ekostuga/ 2-4 personer med servicehus tre nätter 3500:-
D. Med boende i ekostuga/ gruppboende (max 4 pers) med eget kök, wc o dusch tre nätter 3650:-
Partnerrabatt 800:- (2 personer)
Rabatt 400:- för studenter o pensionärer (1 person)

För mer information: skriv till oss eller ring 0703 330814

I samverkan med:
Screen Shot 2013-01-30 at 9.22.23 PM