Kurs i halmbalshusbygge

halmbalheaderny1

En kurs för dig som vill planera ditt eget hus

Datum: 11-13 april

Funderar du på att bygga ett nytt eller bygga om ett bestående hus? Eller kanske en friggebod eller varför inte en lada i halmbalsteknik?

Att bygga med halm och lera har flera fördelar. Halmen med sina goda isolerande egenskaper: u- värde 0,038–0,067 W/mK, ersätter isoleringen. Det finns idag många olika tekniker för halmhusbygge. Halm och lera kräver små mängder energi eftersom dessa naturliga och oförädlade material finns tillgängliga på många platser och kan levereras utan långväga transporter. Materialen är billiga och fria från gifter. Lerputsade hus får en jämn luftfuktighet eftersom leran kan buffra fukt och putsen gör att husen faktiskt är mer brandsäkra än konventionella hus. Om huset är mycket utsatt för väder och vind kan man också brädslå huset.

En arkitekt och bygglovschef, en expert på halmbalshusbygge och en självbyggare visar vägen från egna idéer och skisser till bygghandlingar samtidigt som de ger svar på följande frågeställningar:

 •  Hur förverkligar man ett halmbalshusprojekt?
 •  Vilka tekniker och konstruktioner bör man välja?
 •  Hur ansöker man om bygglov utifrån den nya plan- och bygglovslagen (2011)?
 •  Hur ritar och konstruerar man ett hus även med hjälp av datorn?

Du får kunskap om bygglovsprocessen enligt den nya plan-och bygglovslagen (2011). Många bestämmelser i lagen som delvis är svårtolkad. Därför håller byggchefen Bengt Casselblad från Tomelilla kommun som ”vill stödja människor i att förverkliga sina byggdrömmar” detta fokus. Han säger med egna ord  ”Är inte självklart imponerad över alla de regelverk och lagar som omgärdar människans boningar och som alltför ofta blir ett hinder i utvecklingen och som också ofta tvingar den enskilde till val man inte vill göra. Jag är en del i administrationen av dessa regelverk! Paradoxalt kan tyckas men jag ser mej just därför som en länk mellan människors enskilda drömmar om hus och boende och förverkligande i regelverkens snårskogar. Jag vill gärna hjälpa till med genomförande av idéer som inte ryms i konventionellt byggande – om det bara är möjligt!”. Som föreläsare i denna kurs tar Bengt upp och besvarar frågor som:

 • Vad är viktigt att veta?
 • Hur bör man gå tillväga?
 • Vad får man absolut inte missa?
 • Hur fyller man i blanketterna?
 • Var och hur lämnar man in ansökan?
 • Vad menas med förhandsbesked?

 

Herbert Gruber, en av Europas främsta experter på halmbalshusbygge, visar hur man planera ett eget hus från idé till ritning, vilken teknik man bör välja och hur man konstruera och bygger huset rätt.  Herbert visar även rent praktiskt hur man ritar huset med hjälp av datorn. Detta utifrån föreläsningar med följande grundläggande innehåll:
 •  Hur känner jag igen den idealiska halmbalen
 •  Konstruktions- och byggnadsalternativ
 •  Olika konstruktioners för- och nackdelar
 •  Skiss och planering av ett halmbalshus
 •  Detaljerade konstruktionslösningar
 •  Utvalda projekt i Europa
 •  Byggekologiska gör-det-själv tips
 •  Hur man bygger effektivt med halmbalar
 •  Byggfysiologiska tips
 •  Fasadbeklädnad

Eva Samuelsson presenterar sitt halmbalshusprojekt. Denna projektpresentation med titeln Kan jag så kan alla! handlar om hennes halmbalshusprojekt i Hörby kommun dvs. om planering, bygglov och byggstart. Du får följa hennes resa från första spadtaget fram till idag. Eva delar även med sig av alla de erfarenheter hon fått längs vägen. Läs mer –>

 

halmbalheaderny2

 

herbert_gruber_asbnKursledare: Herbert Gruber är i grunden utbildad Art director och sedan 1998 ordförande för ASBN (Austrian Strawbale Network) som är medlem i ESBN (European Strawbale Network) och GSBN (Global Strawbale Network). 2012 publicerade han sin bok ”Neues bauen mit Stroh” i 4. rev utgåvan som har översatts bl.a. till franska. Som pionjär och idag expert på området föreläser han och håller kurser och workshops i de flesta europeiska länder även Danmark. Herbert Gruber lever i Ravelsbach i Österrike där han byggt upp en virtuell plattform för utbildningar med både privata och professionella halmbalsbyggare av enfamiljs- och flervåningshus, ekonomibyggnader etc. som deltagare. Att bygga hus med halmbalsmoduler hör även till Herberts specialiteter. Här ser du bilder från den andra workshopen i halmbalshusbygge som Herbert höll på Ecotopia 2013.

casselblad150x150Gästföreläsare: Bengt Casselblad Bygglovschef och arkitekt. Arkitekt Bengt Casselblads examensarbete ”Lokal Glesbygdsutveckling” på Chalmers handlade om att ta vara på lokal kunskap för utveckling av mindre samhällen i glesbygd. Efter examen följde anställning på arkitektkontor med stor variation av stora och mindre projekteringsuppdrag. Därefter anställning i Orust kommun som planarkitekt, bygglovsarkitekt och tf stadsarkitekt liksom anställning som planarkitekt i Kungälvs kommun. Sedan i fjol är han bygglovschef i Tomelilla kommun. Som person hämtar Bengt energi från hav, skärgård och båtar (segling) och har haft många äldre träbåtar som renoveringsprojekt.

EvaS 163x163Gästföreläsare: Eva Samuelsson deltog i kursen halmbalshusbygge på Ecotopia 2012. Därmed blev hennes planer på att bygga ett eget hus och stall på den nyförvärvade tomten konkreta. Eva bestämde sig för att bygga med halmbalar! Sedan dess har hon som ledare för en reklambyrå utan förkunskap inom bygge visat att allt är möjligt. Efter en intensiv planeringsfas med beviljat bygglov har hon nu tagit steget in i själva byggprocessen. Eva är en aktiv bloggare inom Facebookforumet Halmbalshusbyggarna som hon själv skapat. Ett viktigt bidrag till den växande gruppen självbyggare i landet och det ständigt ökande intresset för halm som byggmaterial.

Datum: Fre 11 till sön 13 april

Tid: Fre 10-17 och 18.30-21 (måltid och paus 17-18.30), lör 10-18 och sön 9.30-15.30.

Inga förkunskaper krävs.

Språk: Kursen är på engelska men föreläsningarna på svenska

Kursintyg erhålles

Kurskostnader (inkl 25% moms) per person inkl. vegetariska måltider och fika i:

 • A. Eget boende: 2800 sek
 • B. Eget tält på Ecotopia: 2860 sek
 • C. Ekostuga/dubbelrum med servicehus: 3100 sek
 • D. Ekostuga/gruppboende (max 4 personer) med eget kök, wc o dusch: 3200 sek

Rabatt för studenter och pensionärer: 550 sek (1 person)

Partnerrabatt: 1100 sek (2 personer)

Sista anmälningsdag: 2 april

För mer information: skriv till oss eller ring 0703 330 814

I samverkan med:

Screen Shot 2013-01-30 at 9.22.23 PM

 

 

 

 

 

page3image7264