Konstrundan på Österlen

Fotoutställning av Peter Olausson, Årets Fotograf 2017

Eftertanke och medvetenhet

 

30 mars – 2 april kl 11-17

Betrakta, tyck till och berörs. Det är inte det 
du tittar på som betyder något, det är det du ser!

När jag fick förfrågan att ha en fotoutställning på Ecotopia blev jag hedrad och bestört. Bilderna skulle ha fokus på naturen och jag tar nästan aldrig naturbilder. Nu blev det bilder som visar naturen ur olika perspektiv och kanske vad vi människor håller på med. Naturen ger och vi tar… Mina bilder är tänkta att väcka eftertanke och att vara rädd om det som finns kvar. Eftertanken kan leda till större medvetenhet.

Jag har ett utpräglat bildtänk och tycker om bilddiskussioner. Ibland fotograferar jag medvetet utifrån en idé som dykt upp. Ibland arbetar jag med gamla bilder där jag kan hitta något som jag inte såg vid fotograferingstillfället. Här är den digitala tekniken av idag överlägsen som ett verktyg.

Den utskrivna bilden ger ett annat intryck än det digitala bildflödet vi överöses av idag. Jag tycker om att skriva ut bilder åt andra och åt mig själv. Att använda ett miljövänligt konstpapper av bomullslump utan konstiga kemikalier och med samma koncept som uppfanns för över tvåtusen år sedan ger en dimension mångt större än att titta på en smartphone. Att bilden sedan har en garanterad livslängd på över 50 år gör den ännu mer miljövänlig.

Öppettider utställning & ekocafé kl 11-17

Peter Olausson är autodidakt, som fotograferat sedan ungdomstiden och upplevt allt från analogt till digitalt. Tävlat några år och vunnit guldmedalj två år i rad i Riksfototävlingen som kan liknas vid SM i foto. 2017 blev han dessutom Årets Fotograf. Han är ordförande i Österlens Fotoklubb och driver företaget Österlenfoto med fotogalleri och utskriftsservice. Peter Olausson brinner för det utskrivna fotot och har även fördjupat sig i olika miljövänliga papperssorter.

I samverkan med: