Grundkurs i ekologisk odling

collage_ekologisk_odling_temakvall_170505

Pallkrage-bäddar-växthus-friland

Datum: 5-7 maj 2017

En grundläggande kurs om ekologisk odling i det mindre formatet för optimal skörd och med massor av praktiska tips.

Vi börjar kursen med att gå igenom hur ekologisk odling fungerar och varför den ger både bättre grönsaker än konventionell odling och hur den kan binda massor av koldioxid tillbaka ner i marken och på det sättet hjälpa till att rädda vårt klimat. Naturen har genom årmiljoner utvecklat ett fantastiskt system för att odla plantor och ge dem optimal näring. Under kursen går vi igenom hur detta sker och när du vet detta blir det också mycket enklare att vidta rätt åtgärder i din odling.

Att odla grönsaker är på ett sätt enkelt men samtidigt finns det mycket du kan göra för att få en bättre skörd. Vi går igenom alla moment under året som du som odlare måste möter. I listan nedan ser du alla dessa olika moment.

Vi kommer också att ägna tid åt vilka sorter som är lätta att odla och hur de odlas. Varje grönsak har sina egenskaper och det måste man som odlare känna till.

Under kursen kommer vi också att prata en del om hur grönsaker av olika slag kan bidra till bättre hälsa och hur du på olika sätt kan använda dina grönsaker i din matlagning. Vi kommer också att titta på fördelarna med att äta mycket råa grönsaker och blad.

Vi avslutar kursen med en genomgång av olika sätt att förvara grönsaker som jordkällare, torkning, frysning, mjölksyrning etc.

Kursledare är Åke Wikström, som har 40 års erfarenhet av ekologisk odling och idag driver företaget Hållbar Hälsa. Han har under många år hållit uppskattade kurser både om ekologisk odling och om rawfood och hälsa. Så här säger några av tidigare deltagare:

”Otroligt inspirerande och lärorikt. Åkes kunskaper är enormt imponerande.”
”Fantastiskt kurs. Skapar intresse och inspiration att bygga vidare på.”
”Åke vet vad han pratar om. Superinspirerande kurs.”
”Tack för en underbart berikande dag! Inspirationen bara flödar.”

Följande moment ingår i kursen:

– Jordens beskaffenhet och mikrolivets betydelse för odlingen
– Varför en levande jord ger starka plantor och friska människor
– Metoder för att hålla jorden frisk och högavkastande
– Varför odling med konstgödning & gifter inte kan fungera i längden
– Konsten att dra upp plantor
– Att bereda och gödsla jorden på rätt sätt
– Användning av organisk material, kompost, stenmjöl och algmjöl
– Odling i pallkrage
– Marktäckning – för- och nackdelar
– Att lägga en kompost
– Sådd och utplantering
– Att rensa ogräs och att slippa ogräs.
– Bekämpning av angripare som kålfjäril, sniglar, sorkar etc
– Samodling och gröngödsling. Fånggrödor.
– Skörd och förvaring såsom torkning, frysning, syrning och jordkällare

Kursen syftar till att ge dig en förståelse för hur ekologisk odling fungerar och att ge dig massor, massor av praktiska tips om hur du går tillväga, så att du kan sätta igång direkt när du kommer hem.

Kursen börjar med en öppen kväll med titeln:

Ekologisk odling i pallkragar och bäddar

En kväll om hur du kan producera massor av grönsaker på liten yta på ett bekvämt sätt med hjälp av pallkragar eller i vanliga bäddar. Hur du kan öka skörden genom att använda pallkragar, skydda plantorna mot allsköns ovälkomna gäster och vilka sorters grönsaker som lämpar sig bäst för odling på små ytor och hur man kan placera dem för optimal skörd.

Under kursen serveras vegetariska, veganska och rawfood måltider på Ecotopia. Råvarorna kommer till delvis från gårdens egna ekologiska odling.

Datum: Fredag 5 – söndag 7 maj 2017
Tid: Fre 18.30-21, lör 9.30-18 och sön 9.30-15.30

wikstrom150x150Kursledare: Åke Wikström brinner för frågor kring hälsa, ekologisk odling och miljö. Han har 40 års erfarenhet av ekologisk odling. Åke var först mycket aktiv inom förbundet för Organisk-Biologisk odling. Senare har han varit eldsjälen bakom ett meditationscenter och uppbyggnaden av Hällungen Kursgård (idag Solhälla). Nu driver han företaget Hållbar Hälsa, ett projekt inom ekologi, permakultur och hållbar utveckling. Här driver han en 10 000 kvadratmeter stor ekologisk trädgård, gårdsbutik och café, levererar ekolådor, erbjuder trädgårdsvandringar och håller kurser. Detta tillsammans med sin fru Tingting.

Kurskostnader (inkl 25% moms) per person inkl. vegetariska måltider och fika i:

A. Utan boende 2250:-
B. Med boende i eget tält på Ecotopia 2300:-
C. Med boende i ekostuga/dubbelrum med servicehus 2550:-
D. Med boende i ekostuga/gruppboende (max 4 pers) med eget kök, wc o dusch 2650:-

Rabatt för studenter och pensionärer: 350 sek (1 person)
Kursintyg erhålles

Mer information: Skriv till oss eller ring 0417-23034. Vill du veta mer om kursen får du gärna ringa till Åke på 0706 – 005 068 eller maila till jawikstrom@yahoo.se. Mer info om Hållbar Hälsa hittar du här.