Kurs – Ekologisk odling

Odla, skörda och njut! Allt för en bättre hälsa.

odlingskursheader

Datum: 22-24 april 2016

En kurs om ekologisk odling, pallkragsodling och förvaring av grönsaker samt lite om raw food, hälsa och hur maten kan bli din medicin.

En kurs om hur mikrolivet i jorden är en förutsättning för näringsrika grönsaker och hur mikrolivet i dina tarmar är en förutsättning för optimal hälsa. Allt bygger på denna symbios. I kursen lär du dig speciellt hur du på ett effektivt sätt odlar i pallkragar och kan få stor skörd på liten yta. Och du får en djupare förståelse varför både ekologisk odling och ett ökat intag av rå mat är svaret på många av de problem som vår planet och vi som individer möter idag. Kursen tar också upp många kopplingar till permakultur och dess grundprinciper.

Kursledare är Åke Wikström, som har 40 års erfarenhet av ekologisk odling och idag driver företaget Hållbar Hälsa. Han har under många år hållit uppskattade kurser både om ekologisk odling och om raw food och hälsa. Så här säger några av tidigare deltagare:

”Otroligt inspirerande och lärorikt. Åkes kunskaper är enormt imponerande.”

”Fantastiskt kurs. Skapar intresse och inspiration att bygga vidare på.”

”Åke vet vad han pratar om. Superinspirerande kurs.”

”Tack för en underbart berikande dag! Inspirationen bara flödar.”

Kursen vänder sig både till dig som vill lära dig att odla i det lilla formatet och till dig som vill lära dig mer om raw food och hur du enkelt kan ändra din kost för en bättre hälsa och mer energi. Om du sedan odlar en del av din mat, är det naturligtvis ännu bättre.

Kursen börjar med en öppen kväll med temat:

Låt maten vara din medicin – ett föredrag om raw food, optimal näring och hälsa

Det blir alltmer bevisat att vår västerländska kost leder till sjukdom, inflammation och degenerativa sjukdomar. I detta föredrag får du massor av både kunskap och tips om hur du enkelt kan ändra din kost för att få en bättre hälsa. Och tips på så många goda och hälsosamma alternativ, som samtidigt gör att maten på jorden räcker till så många fler.  Och en förklaring till varför den ekologiska maten i själva verket är billigare än den konventionella i längden.

Följande moment ingår i kursen:


Del 1. Ekologisk odling i det lilla formatet
• Jordens beskaffenhet och mikrolivets betydelse för odlingen
• Varför en levande jord ger levande plantor, som ger friska människor
• Biofotoner och matens innehåll av livsenergi
• Metoder för att hålla jorden frisk och högavkastande
• Varför odling med konstgödning och gifter inte kan fungera i längden
• Konsten att dra upp plantor
• Att bereda och gödsla jorden på rätt sätt
• Användning av organisk material, kompost, stenmjöl och algmjöl
• Odling i pallkrage
• Marktäckning – för- och nackdelar
• Att lägga en kompost
• Sådd och utplantering
• Att rensa ogräs och att slippa ogräs.
• Bekämpning av angripare som kålfjäril, sniglar, sorkar etc
• Samodling och gröngödsling. Fånggrödor.
• Skörd och förvaring såsom torkning, frysning, syrning och jordkällare
• Demonstration av hur man syrår grönsaker


Del 2. Raw food och hälsa – Låt maten vara din medicin
• Hur uppkommer sjukdom
• Hur kan vi använda maten för att leva ett långt, friskt liv
• Fördelarna med att äta mycket levande föda
• Hur man gör gröna smoothies och juicer
• Raw food och levande föda i praktiken
• Hur man groddar och spirar

Kursen syftar både till att ge dig en förståelse både för hur ekologisk odling fungerar och till varför mycket rå mat i din kost ger dig bättre hälsa, så att du får en solid kunskapsgrund att stå på. Du förstår bättre vad som är rätt och fel när du odlar och du får lättare att välja bra mat. I kursen ingår också praktiska moment, så att du kan sätta igång direkt när du kommer hem.

Den vegetariska maten som serveras under kursen består till del av rå mat, smoothies och rawfood samtidigt som den ger smakprover på gårdens ekologiska skörd.

rawfoodheader

wikstrom150x150Kursledare: Åke Wikström brinner för frågor kring hälsa, ekologisk odling och miljö. Han har 40 års erfarenhet av ekologisk odling. Åke var först mycket aktiv inom förbundet för Organisk-Biologisk odling. Senare har han varit eldsjälen bakom ett meditationscenter och uppbyggnaden av Hällungen Kursgård (idag Solhälla). Nu driver han företaget Hållbar Hälsa, ett projekt inom ekologi, permakultur och hållbar utveckling. Här driver han en 10 000 kvadratmeter stor ekologisk trädgård, gårdsbutik och café, levererar ekolådor, erbjuder trädgårdsvandringar och håller kurser. Detta tillsammans med sin fru Tingting.

Datum: Fredag 22-24 april 2016

Tid: Fre 18.30-21, lör 9.00-17.30 och sön 9.00-15.30

Kurskostnader (inkl 25% moms) per person inkl. vegetariska måltider och fika:

A. Utan boende 2250:-
B. Med boende i eget tält på Ecotopia 2300:-
C. Med boende i ekostuga/dubbelrum med servicehus 2550:-
D. Med boende i ekostuga/gruppboende (max 4 pers) med eget kök, wc o dusch 2650:-

Rabatt för studenter och pensionärer: 350:- (1 person)

Plats: Ecotopia på Österlen

Kursintyg erhålles

Sista anmälningsdag: 12 april 2016

För mer information: Kontakta oss här eller ring 0417-23034. Vill du veta mer om kursen får du gärna ringa till Åke på 0706 – 005 068 eller maila till jawikstrom@yahoo.se. Mer info om Hållbar Hälsa hittar du på www.hallbarhalsa.nu.