Kurs – Grundkurs i biodling (del 1 och 2)


Dags att skaffa bin ?! Dags att slunga honung ?

headerbiodling2016

Datum: Lördag den 21 maj och lördag den 2 juli 2016

Binas viktigaste uppgift är att pollinera växter. Då det är brist på pollinerande insekter i den svenska naturen behöver fler bin och biodlare. Dessutom råder brist på bin.

Pollineringen ger fler blommor och större skördar av frukt och bär, inte bara i biodlarens trädgård utan i hela omgivningen. För en burk honung måste bina besöka tre till fyra miljoner blommor.

Detta och mycket mer om bisamhällen med drottning, drönare och arbetsbin lär du dig i dessa båda kurser. Kanske drivkraften är att skörda egen honung? Bikuporna finns på plats och två eldsjälar från Färs Biodlarförening med stor erfarenhetskunskap även av drottningodling, ekologisk kvalsterbehandling och att leasa bisamhällen utifrån konceptet ”learning by doing” leder denna kurs både teoretiskt och praktiskt.

Den här kursen ger dig en introduktion om bin och biodling, utrustning och kupor, honung, vaxhantering och bisjukdomar. Du får även vara med och kallslunga honung i den andra delen av denna kurs.

ollejonsson027Kursledare: Olle Jönsson höll sina första kurs om biodlingens grunder 1978 men först 1991 startade han sin egen biodling, efter sin farbror som haft bin sedan 1920. Åren har varit präglade av ett löpande kunskapsintag via böcker men framförallt genom att lyssna på andra biodlare. Drottningodlingen, juvelen inom biodlingen som kräver noggrannhet och kunskap om bisamhället i sin helhet för att lyckas, blev först aktuellt efter några år av inhämtad egen erfarenhetskunskap.

rickardhanssonKursledare: Rickard Hanssons intresse för bin startade när hans farfar berättade om sin biodling. Detta ledde till att redan som 12 åring skaffade sina första kupor. 2009 bestämde han sig för en storskalig satsning. Detta för att göra naturen en tjänst! Idag har han 64 kupor. Han hyr ut samhällen inkl rådgivning till privatpersoner och får pollineringsuppdrag av lantbrukare och äppelodlare. Biodling är hans hobby som han lär sig något nytt av varje dag. Just detta att han lär sig något nytt varje dag fascinerar honom mest.

När: Lördag den 21 maj och lördag den 2 juli 2016, kl 10-17

Plats: Ecotopia
 på Österlen

Kurskostnad (inkl. 25% moms) för del 1 och 2 inkl. vegetarisk lunch och fika: 1250:-

Student- och pensionärsrabatt: 200:-

Begränsat antal deltagare

Sista anmälningsdag: 4 maj 2016

För mer information: Kontakta oss här eller ring 0417-23034