Konstrundan på Österlen

Fotoutställning – Nybyggarna del 2

P7185979header2016

Datum: 25-28 mars 2016

Denna utställning ges i samverkan med Österlenfoto i Södra Mellby. Fotografierna är utskrivna på miljövänligt fine art fotopapper.

Denna utställning handlar om en mer självhushållande ekologisk livsstil, om att bygga sitt eget sunda hus, om att samverka, om att stärka lokalsamhället, cirkulär ekonomi, om att skapa sin egen hållbara framtid samtidigt som man bidrar till en hållbar utveckling, både globalt och lokalt. I denna postindustriella tid är det nu dags att bygga ett nytt samhälle – återbrukarsamhället/det holistiska relationssamhället. Detta arbete har pionjärerna och visionärerna redan påbörjat. Därför heter denna utställning Nybyggarna. När Vilhelm Moberg skrev Nybyggarna syftade han på alla de som tog sig över Atlanten. De tilldelades mark och så började de bruka jorden och bygga sina hus utifrån tillgängliga naturresurser. Människor lämnade sina gamla liv bakom sig och startade om på nytt. Då var det arbetslöshet och materiell fattigdom som låg till grund för förändringen. Nu är det människors ökade medvetenhet som styr dagens nybyggaranda.

De senaste åren har fotografen Peter Olausson i sitt digitala fotolabb specialiserat sig på att få en bra utskrift. ”Det bästa fotot är det utskrivna!”, säger han och syftar till dagens möjlighet att få en otroligt bra kvalité och livslängd genom att använda miljövänligt fotopapper och lite bättre pigmentskrivare. Canson har tillverkat papper i över 450 år. Konstnärer som Degas, Ingres, Picasso, Matisse och Warhol har också använt papper från Canson… Detta fotopappret är tillverkat av bomullslump utan tillsatser av optiska vitmedel eller andra kemikalier. Vitheten fås av naturliga mineraler.

När: Fre – mån 25-28 mars 2016, kl 11-17
Plats: Framtidsverkstaden på Ecotopia

Inträde: Gratis
Ekofiket: Öppet