Matlagning – Vilda ätbara växter med Milla & Johan

En vildvuxen inspirationsdag för alla sinnen

Datum: 5 september

Naturens skafferi erbjuder fantastiska möjligheter att berika våra måltider med spännande vilda växter. Mycket ”ogräs” skulle egentligen kunna beskrivas som ”nyttoväxter” och komplettera matlagningen med lokala, ekologiska, nyttiga och goda inslag som dessutom är gratis. Ett sätt att leva i samklang med naturen, ta vara på jordens resurser och fördjupa kontakten med årstiderna. 

Denna kurs är för dig som är nyfiken på hur du kan använda vanliga vilda växter i din matlagning och samtidigt boosta din kost med sprängfyllda näringsämnen direkt från naturen. Vi vill inspirera dig till att omvandla det vildvuxna till en kulinarisk upplevelse där alla sinnen aktiveras! Kocken Johan och örtpedagogen Milla – som båda är verksamma på Eka gården, ger tips och inspiration att skapa en smakrik och vacker måltid, baserad på lokala vilda växter.

Vi inleder dagen genom att landa tillsammans och dela en fika baserad på årstiden. Sedan vandrar vi ut i Ecotopias närmiljö, plockar ätbara växter och tillagar en härlig vegansk buffé tillsammans. Du får tips på hur du kan använda växterna på ett lekfullt och kreativt sätt. I lugn och skön anda njuter vi av måltiden vi skapat tillsammans. Med dig får du ett kompendium med vanliga vilda växter och recept så att du kan fortsätta din vilda växt vandring på hemmaplan.

Några axplock från tidigare deltagare:

Ny dörr till livet, maten som finns runt oss! Alla borde göra detta. Tusen tack!

Fantastisk dag! Innehållsrik. Kunskapsrik. Smakrik!!!

Gillade mycket alla proffstips”

Toppendag! Jag kommer jättegärna tillbaka. Tar med mig ny fin kunskap och trygghet att ge mig ut och plocka

Helt fantastisk dag. Jag har lärt mig mycket och blivit inspirerad att gå ut och plocka vilda växter och även laga mer av den maten. Ni är jättefina lärare och kunniga. Tack!

Milla Friis 

Milla är utbildad örtpedagog och kontakten med naturen är en av de viktigaste ingredienserna i hennes liv. ”Att plocka vilda växter är som en meditativ, andlig handling som öppnar upp för en känsla av cirkulär mening utan mellanhänder”, berättar hon. 

Naturens gröna skafferi har funnits med under många år men trädde på allvar in i Millas liv när hon flyttade från stadsmiljö till landet för att leva mer i samklang med naturen. Sen flera år skapar hon en tillvaro byggt på hjärtats väg snarare än den akademiska riktningen som tidigare uppfyllde största delen av hennes tillvaro. Idag har odlingar och de vilda växterna allt mer fyllt skafferierna i hemmet och blivit en naturlig del av kosten för hela familjen. ”När lilla dottern med entusiasm plockar och äter maskros, kirskål, svartkämpe och granskott fylls jag av en djup glädje och mening. Den glädjen önskar jag att fler ska få uppleva!” säger Milla.

Johan Alexandersson

Johan har många års erfarenhet från restaurangbranschen. Han minns mycket väl när den skäggiga mannen Roland stövlade in på gourmetrestaurangen ”Trappaner” där Johan jobbade. Experten på vilda växter, svamp och bär bar på en väska fylld av spännande fynd han plockat i naturen. Johan fascinerades av alla smakupplevelser och den mångfald som naturen kan erbjuda. För Johan är det viktigt att känna till ursprunget på de råvaror som han använder. Han njuter av naturens gåvor och att få följa frö hela vägen till mogen grönsak.

Johan kommer från en konstnärsfamilj och tallriken är hans plattform för konsten. Han vill inspirera dig att låta alla dina sinnen få vara med på smakupplevelsen, att äta andaktsfullt och medvetet.

Johan och Milla bor på Ekagården som ligger ett stenkast från Ecotopia. Gården omfamnas av skog och äng där det växer fullt av ätliga vilda växter. ”Att skörda det vildvuxna stärker mina band till den plats jag bor – känner mig naturligt vis och tacksam” berättar Johan

Hjärtligt välkommen till en vildvuxen helhetsupplevelse!

Datum: Söndagen 5 september 2021

Tider: 10.30 – ca.16.30

Kurskostnad inkl. 25% moms och gemensam vegansk måltid samt fika: 850:- 

För mer information: Skriv till oss eller ring 0703 330814 För mer information kring innehållet är du välkommen att maila Milla eller ringa tel: 073-5859181, EKA gården.