Skogsbad

Skogsbad – Bada i skogens atmosfär

med Helena Johard, certifierad skogsbadsguide

Datum: Tyvärr inställd pga sjukdom Nytt datum: 4 juni 2022

Waldtherapie - Spessart Tourismus

Hur luktar mossan i en daggvåt skog? Hur känns trädstammen mot kinden och vad pratar fåglarna om? Vi kopplar av vardagen och låter kropp och själ vila i sinnesintryck från skogen och badar sinnena i skogens medicin.  

Program

–       Vi inleder dagen med att Helena berättar om naturens hemliga liv, hur alla livsformer är sammankopplade genom sina olika sinnen till en organisk väv. Vi lär oss om den japanska traditionen Shinrin Yoku eller skogsbad, där man under en långsam vandring badar alla sinnen i skogens atmosfär och dess vetenskapligt bekräftade hälsoeffekter på både kropp och själ.

–       Inspirerade av naturens förmågor vandrar vi in i sommarskogen och badar våra sinnena i kontakt med mossan, träden och livet. Vi blir guidade att öppna våra sinnen i  och hitta ett eget sätt att sakta ned, möta naturen och låta skogen ändra tid och rum. Vi stannar upp i olika skogsgläntor och delar med oss av våra upplevelser och öppna upp för nya intryck och gemensam erfarenhet. Genom att lyssna uppmärksamt med våra sinnen förstärks våra intryck och inre brus av tankar lugnar ned sig. Kanske upplever vi att det är lättare att hörsamma vår egen natur när vi ser oss själva genom skogens ögon? Kanske mår vi bra av att känna kontakt med naturen – att vi är en del av allt liv på jorden?

–       Vi njuter av en gemensam vegansk lunch med smaker av vilda växter på Ecotopia.

–       På eftermiddagen stannar vi en längre tid i naturen och upplever en process av att vara i stillhet i samspel med naturen.  Tillsammans kopplar vi upp oss med naturen och låter sedan kroppen hitta en plats som lockar oss och stannar där i enskildhet och ser vad vad som händer. Vi kommer att ha med en skrivbok och penna att skriva eller rita reflektioner. 

–       Vi avslutar dagen med en stämningsfull teceremoni i skogen med plats för skratt, reflektioner och nya idéer.

Efter en dag i skogen kommer du hem med nya idéer, erfarenheter och alldeles egna sätt att varva ned med sinnena i naturen – att skogsbada på egen hand!

Kommentarer från tidigare deltagare:

“It was a wonderful, deep relaxing experience with all your senses! I found my way back to my inner self and inner peace” Ellen, USA

”Jag blev överväldigad och det sitter fortfarande kvar i kroppen” Susanne (Lidingö Stad)”

”Jag kände mig som en del av naturen på ett sätt som jag aldrig tidigare gjort” Julia (Svenska missionsförbundet)

”Skogsbad går inte att beskriva, det måste upplevas. För mig kändes det religiöst” Anna

Kursledare: Helena Johard, certifierad natur-och skogsterapiguide, biolog, forskare och konstnär. Helena har i över 30 års tid arbetat med att utforska naturen med både konst och vetenskap. Med sinnena låter hon skogen bli en kreativ ateljé full av livet –  en plats att finnas till i och vara precis som man är. Hon ser naturen som en hemlighetsfull rymd att uppleva, där nya historier vävs samman som ger oss tillhörighet, nyfikenhet och perspektiv. I sitt företag I Skogens Famn guidar hon i skogsbad, lär om ätbara växter och svampar och ger inspirerande föreläsningar med den nyaste kunskapen om naturens alla sinnen och hälsa. Här kan du både läsa och se mer: www.embracedbytheforest.com

När: Tyvärr inställd pga sjukdom. Nytt datum: 4 juni 2022
Tider: kl 10 – ca. 16.30
Plats: Ecotopia på Österlen
Kostnader (inkl 6% moms) inkl. vegansk/rawfood lunch och fika: 850:-
För mer info: Skriv till oss eller ring 0703 330 814

Inga förkunskaper krävs endast ligg- och sittunderlag.

I samverkan med I Skogens Famn: