Hållbar Hälsa – Skogsbad

Skogsbad – Bada i skogens atmosfär

med Helena Johard, certifierad skogsbadsguide

Datum: 12 juni eller 11 september 2021

Waldtherapie - Spessart Tourismus

Denna dag kopplar vi av vardagen och låter kropp och själ sköljas av sinnesintryck från skogen. Vi fördjupar oss i lukten av mossan i en daggvåt skog, ansiktets kontakt med en skrovlig trädstam och kanske låter en tanke slå följe med en undrande myra. 

Skogsbadsguiden Helena inleder dagen med att berätta om naturens hemliga liv, hur naturens alla livsformer är sammankopplade genom sina sinnen till en organisk väv där ett ständigt flöde av signaler, kommunikation och utbyte av näring sker. Vi lär oss om den japanska traditionen Shinrin Yoku eller skogsbad, där man under en långsam vandring fördjupar sina sinnen i skogens atmosfär och pratar om dess hälsoeffekter på kropp och själ. 

 „Shinrin Yoku“ betyder på svenska att ta ett „bad i skogens atmosfär“. I Japan är skogsbad en fast beståndsdel inom sjukvården och många studier bekräftar dess positiva verkan på hälsan. Undersökningar visar att den som är i skogen sänker sitt blodtryck och reducerar sina stresshormoner.

Efter introduktionen går vi ut och skogsbadar där vi med olika guidade förslag kommer att använder alla våra sinnen i skogen att hitta ett eget sätt att sakta ned, möta naturen och låta skogen ändra tid och rum. I närliggande skogsrum kommer vi att stanna upp och dela med oss av våra upplevelser och öppna upp för nya intryck och gemensam erfarenhet. När vi lyssnar uppmärksamt på våra sinnen förstärks våra intryck och inre brus av tankar lugnar ned sig. Kanske upplever vi att det är lättare att hörsamma vår egen natur och se oss själva och varandra genom skogens ögon. Kanske mår vi bra av att känna kontakt med naturen – ett lugn och en fascination om vår tillhörighet när vi uppmärksammar att vi är en del av allt liv på jorden. 

Vi samlas sedan för gemensam vegansk lunch med smaker av vilda växter.

På eftermiddagen stannar vi en längre tid i naturen. Vi inleder tillsammans med att öppna våra sinnen och sedan låta kroppen hitta en plats – en plats som lockar oss och stanna där under en längre tid i enskildhet och se vad som händer. Vi kommer att ha med en skrivbok och penna att skriva eller rita reflektioner i.

Detta blir en chans att uppleva en process av vad som händer när man stannar upp längre än vanligt i samspel med naturen. Vi avslutar dagen med en teceremoni i skogen där det finns plats för skratt, återkoppling, reflektioner och nya idéer.

Efter en dag i skogen kommer du hem med nya idéer, erfarenheter och alldeles egna sätt att varva ned med sinnena i naturen – att skogsbada på egen hand!

Kommentarer från tidigare deltagare:

“It was a wonderful, deep relaxing experience with all your senses! I found my way back to my inner self and inner peace” Ellen, USA

”Jag blev överväldigad och det sitter fortfarande kvar i kroppen” Susanne (Lidingö Stad)”

”Jag kände mig som en del av naturen på ett sätt som jag aldrig tidigare gjort” Julia (Svenska missionsförbundet)

”Skogsbad går inte att beskriva, det måste upplevas. För mig kändes det religiöst” Anna

Kursledare: Helena Johard, Certifierad skogsbadsguide, forskare i stamcellsbiologi och konstnär med inriktning i environmental art. Helena har i över 30 års tid arbetat med att utforska naturen med både konst och vetenskap. Hon är disputerad forskare och har forskat om stamceller och nervcellers kommunikation och biologi. Hon är också utbildad konstnär inom environmental art och använder performance, teckning och måleri i en undermedveten skapande-process där känslan av att vara både natur och kultur ofta gestaltas. I skogsbadet finns både cellbiologin och fascinationen om jorden som en ekologisk och samverkande biologi och att samtidigt uppgå i en känsla av att vara ett med skogen, i en dikt vid ett träd eller i ett glittrande tak av droppfyllda grankvistar. Här kan du både läsa och se mer: www.embracedbytheforest.com

När: Lördagen den 12 juni eller den 11 september 2021
Tider: kl 10 – ca. 16.30
Plats: Ecotopia på Österlen
Kostnader (inkl 25% moms) inkl. vegansk/rawfood lunch och fika: 850:-
För mer info: Skriv till oss eller ring 0703 330 814

Inga förkunskaper krävs endast ligg- och sittunderlag.

I samverkan med I Skogens Famn:

 

Kursanmälan görs i 2 steg

1. Fyll i och skicka kursanmälan så får du en bekräftelse av oss.
2. Genom att betala in anmälningsavgiften till Ecotopia på Österlen bankgiro 771-1955 har du anmält dig och din plats i kursen är säkrad. När anmälningsavgiften har inkommit får du en betalningsbekräftelse av oss. Resterande belopp faktureras innan kursstart.
Några veckor innan kursstart skickar vi ut en mer detaljerad information.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
 
* Obligatoriska fält  

Ecotopia Österlens avbokningsregler Vi har mjukat upp SAUFs (Sveriges auktoriserade utbildningsföretag) standardregler för avbokning av öppen kurs. Detta innebär att din anmälan är bindande så snart du har fått en bekräftelse skickad till dig. Vid avbokning 14-8 dagar före kursstart debiteras 50% av kursavgiften. Vid avbokning och icke-deltagande utan avbokning 7-0 dagar före kursstart debiteras 100% av kursavgiften. Du kan sända en ersättare efter samråd med oss. Anmälningsavgiften återbetalas inte. Ställs kursen in pga Covid-19 betalar eller om du insjuknar med läkarintyg betalar vi tillbaka dina inbetalningar.