TA VARA PÅ SOLEN!

solardays2016

En kväll om solens fördelar

Datum: Torsdagen den 26 maj kl 18

Är du intresserad av hur du kan spara energi i hemmet? Vill du veta när en anläggning lönar sig och vilka bidrag du kan söka? Hur solen kan ge dig en intäktskälla? Eller vill du hämta information om intressanta fossilfria produkter på marknaden? Då är denna temakväll något för dig!

”Många säger att miljön måste få kosta. Jag säger tvärtom, man måste kunna tjäna pengar på miljön samtidigt som man gör en insats för den”, säger Björn Sandberg

En uppskattad energirådgivare föreläser om hur man bäst kan nyttja solenergin. En prisbelönt lantbrukare berättar om sin solcellsanläggning som i fjol producerade 172 000 kilowattimmar. Tre företagare presenterar sina speciella solcells- och solvärmeanläggningar.

Tillsammans utgör de ett starkt team som kan förmedla kunskap och besvara alla tänkbara frågor kring solenergi.

Lars Ivarsson föreläser om hur man bäst nyttjar solenergin, om det är lönsamt, vilka bidrag som finns att tillgå och om elmätaren måste bytas ut. Hur vi bäst kan göra energibesparingar både för plånbokens och miljöns skull. Björn Sandberg presenterar sin anläggning som är landets åttonde i storlek, om solel som intäktskälla och hur han nischar sig som lantbrukare. Malin Åman och hennes man, båda med ingenjörstänk byggde redan 2012 Sveriges dåvarande största anläggning utanför Simrishamn. En av deras mindre anläggningar kan beskådas på plats. Niklas Knöppel presenterar de solceller som han anser vara den mest produktiva, som ger bäst avkastning även under extrema förhållanden och med trumfkortet miljövänlighet i alla led. Paula Ode informerar om solvärmeanläggningar. Hon presenterar en självbyggeri solvärme- anläggning som i samverkan med det österrikiska företaget SOLARier installerats på Ecotopia och även kan beskådas på plats.

Kvällen inleds av arrangören, energi- och klimatrådgivaren Eva Hansson, Ystad och Tomelilla kommun.

larsivarsson2016_96pxLars Ivarsson, energi- och klimatrådgivare från Sölvesborg. Lars är en flitig föreläsare och bloggare som brinner för klimatsmarta energilösningar och sol-cellsanläggningar i alla variationer. Men även elbilar, plusenergibyggnader ….. ja, allt som har med energibesparing och investering i sol att göra.

bjornsandberg2016_96pxBjörn Sandberg, lantbrukare och miljöpristagare från Sörby där idag 750 paneler tar upp ett tunnland mark på familjens gård. Björn producerade i fjol el till 30 hushåll som såldes till elbolaget Telge energi. Det här är framtiden, säger han.

malinahman2016_96pxMalin Åman, driver Solectpower med sin man – från idé till färdig solcellsanläggning. De kom direkt från tillverkningen av solceller, med bakgrund som el- och energiingenjörer och vill att världen ställer om till ett förnybart energisystem.

niklasknoppel2016_96pxNiklas Köppel, Futura Energi. Han arbetar med helhetslösningar för solenergi till såväl privatpersoner som företag. Allt ifrån projektering, bygglovshandlingar till bidragsansökan och driftsättning. Han vill att det skall vara lätt att ställa om till en fossilfri energikälla.

paulaode2016_96pxPaula Ode är utbildad solenergitekniker och driver företaget Baltic Suntech. Hon erbjuder robusta och miljövänliga energilösningar, gärna med solvärme i kombination med biobränsle, och vill att så många som möjligt ska kunna göra sig oberoende av importerad kolkraft, även under vinterhalvåret.

Program

18.00 Drop in
18.15  Arrangör Eva Hansson, energi- och klimatrådgivare, Ystad och Tomelilla kommun, hälsar välkomna
18.20 Lars Ivarsson, energi- och klimatrådgivare
19.00 Björn Sandberg, nischad lantbrukare
19.15 Paus
19.45 Malin Åman, Solectpower
20.00 Hans Knöppel, Futura Energi
20.15 Paula Ode, Baltic Suntech
20.30 Besöka två anläggningar på plats: Solfångare självbyggeri från SOLARier och solceller från Solectpower

Solen går ner 21:31

Vi kan omvandla SOL till elenergi med hjälp av solceller och värme med hjälp av solfångare. Solenergi gör oss fria och oberoende. Dessutom kommer kolet, oljan, fossilgasen och uranet att ta slut; det gör inte solen. Solenergi bidrar inte till försurningen och växthuseffekten och den bryter inte ner ozonskiktet. För varje kilowattimme solenergi vi lyckas omvandla till el och värme värnar vi om miljön. Driftskostnaden för en solanläggning är nästan lika med noll. Solen är ju gratis!

Datum: Torsdagen den 26 maj 2016
Tid: 18.00
Plats: Ecotopia (mellan Skåne Tranås och Brösarp utmed väg 19)
Ekofik: Öppet

Kvällen är kostnadsfri. Välkommen!

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree