Ett under har skett

I går var sista dagen på det förra året. Då satt Roland, Clinton och jag och reflekterade det gångna året i framtidsverkstaden. Inledningsvis beskrev var och en av oss det gångna och det kommande året och gav dem var sin titel. Nästa fas i tre delar gick djupare. Då arbetade var och en av oss fram vad vi ville släppa och lämna bakom oss, vad vi vill ta med oss in i det nya året och vilka nya möjligheter vi vill skapa 2013. Därefter prövade vi våra beskrivningar som vi inledningsvis sammanställt. Jag upplever 2012 som ett enda UNDER. Hur kunde allt detta bli möjligt? Färdiga byggnader, kretsloppsavlopp, solceller, invigning, öppen gård, guidade visningar varje lördag, studiebesök, kurser, konferenser, temakvällar…. och framförallt alla trevliga och inspirerande besökare. Plötsligen materialiserar sig en vision som man sändigt har i fokus och samverkar med. Och så snabbt det går. Man hinner ju knappast med nuförtiden. Inte konstigt att man upplever det som ett under att något realiseras så fort och framförallt på ett sätt långt utöver all förväntan. Gick in på nätet för att söka förklaringen för ett under i Wikipedia. Men hittade bara en psalm som börjar med orden „Det sker ett under i världen var gång ett barn blir till”. Länkades till ordet underverk där Wikipedia beskriver Världens sju underverk som Cheopspyramiden…. Det har naturligtvis ingenting med Ecotopia att göra. Sedan hittade jag en artikel i DN med titeln ”Närmast ett underverk krävs för att säkra Eurons framtid”. Det underverket uteblir säkert även för den svenska kronan. Sedan läste jag Zlatans passning ”ett underverk” enligt fransk press. Nej, Ecotopia är inte heller någon sport. Men ett under i mina ögon som ett barn som 2012 kom till världen.

Vi önskar ett alla ett nytt år med många underverk!

kollage

 

2 Kommentarer
 1. Hej Karin

  Jag har hittat till Ecotopia genom att jag sökte på permakultur.

  Vilket fantastiskt ställe ni skapat, jag hoppas verkligen att jag och min familj
  får möjlighet att besöka er i framtiden.
  Varför jag skriver till dig nu är att jag blev väldigt nyfiken på er teknik när ni reflekterade över det gångna året och vad ni vill ta med er in i det nya året. Er ’papperslapps sol’ på golvet.
  Finns det att hitta en förklaring hur man går till väga?

  Lycka till med Ecotopia!

  Hälsningar
  Jenny

 2. Hej Jenny!

  Tack för ett glädjande inlägg och välkomna till Ecotopia!

  Vad gäller innehållet i reflexionen har jag en skräddarsydd struktur och handfleder mina kollegor processorienterat. Formen beror på att reflexionen liksom planeringen sker ur ett helhetsperspektiv.
  Alltså ingen mandala:) Om du vill veta exakt vilka impulser jag gav måste jag gå tillbaka till november
  förra året. Det tar lite tid. Men återkom om så önskas. Soliga österlenhälsningar, Karin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.