Glavaskiffer, keramik & vedbakugn

Nu är det bråda byggtider på gården. Ingen vinter i sikte men vem vet vad som komma skall. Den handikappsanpassade ekostugan växer. Vi hittade Glavaskiffer (som bildades för ca. 1,65 miljarder år sedan och är en glimmerskiffer) från slutet på 1800-talet på Blocket. Vilken tur vi hade. Platsen där ekostugan står är nämligen full med skiffer men de är för små och porösa… Detta tak upplever vi riktigt miljöanpassat. Taket riktigt smälter in i miljön.

Takpannor av ren keramisk lera har lagts på taket till mötesplatsen. Då de delvis är handgjorda är de ojämna och varje takpanna har sin egen prägel. Ett riktigt levande tak tycker vi.

 

Ugnsmurarmästaren Johannes Risterer var här och byggde vedbakugnen framförallt för att baka bröd, se elden o ta emot direktvärkande värme i mötesplatsen. Det gick verkligen smidigt. Vi samverkade i en process som flöt på och resultatet blev som Johannes sa ”en för Toscana typisk ugn”. En stark medkänsla med befolkningen i Toscana som drabbats av de förfärliga översvämningarna väcktes inom mig. Här kommer bilder från uppbyggnaden. När ugnen har har torkat är det dags att putsa den utvändigt med lera.

Vladas som är utbildad vvs:are arbetar dagligen i teknikrummet. Nu gäller det att sammanfoga o installera det kombinerade ved-pellets-flis-sol värmesystemet. När jag tog bilden visade han upp sina verktyg som är så viktiga för honom och förklarade att man även kan använda dem till att öppna en kokosnöt.. Ja, det finns många nötter att knäcka, tänkte jag. Ibland får Glenn Sax från firma Viessmann svara på hans fråga.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.