Fröbank och gemenskapsodling

seedsNu har första vårtecken även kommit till Ecotopia som för den skånska ovanlighetens skull ligger i odlingszon 2. Under hela tre veckor har snödroppar, krokos och vårgäck stått i samma vackra hållning som Madame Tussauds vaxfigurerna i London. Vilken ögonfröjd! Bina tittade fram under tre varma dagar förra veckan men nu håller de sig inne igen. De känner väl på sig att det skall bli kallare till helgen;)

Fröbanken och gemenskapsodlingen i omställningsprojektet har nu gått skilda vägar för att sedan mötas igen den 8 juni kl 14. Fröbanken höll sitt möte i torsdags då Jan Friheden föreläste om hur man samlar och lagrar fröer. Det blev ett inspirerande kunskapsintag. Arne Jansson från PIS som gästföreläser på Certifieringskursen i permakulturdesign i augusti deltog också. Han bjöd på sin erfarenhetskunskap. Sedan bytte vi fröer.

Den 27 mars kl 15 kommer Eva Lemte, ordförande i föreningen Sesam och håller ett föredrag. Den 24 april kommer Holger Kahn från Ekobyn i Baskemölla. Han berättar om fröbanken som han var med och byggde upp i Nya Zealand för 22 år sedan. Som ni märker håller vi på att lägga grunden till fröbanken. Genom att först samla och lagra kunskap och erfarenheter skapar vi en utgångspunkt för att sedan börja fylla fröbanken med levande fröer. Vv beakta att dörren alltid står öppen för nya besökare och deltagare men bara stormöten publiceras i kalendariet.

Här kommer Maries rapport från gemenskapsodlingen:

Gemenskapsodlingsgänget har haft sitt första egna möte och bestämt sig för att odla grönsaker tillsammans hemma hos en av medlemmarna, Solveig Falk, utanför Skåne Tranås. Det är bra jord i en södersluttning med en stallvägg i norr och möjligheter att utöka längre fram. Det finns gott om vatten och hyfsat nära till naturlig gödsel. Just nu undersöker vi möjligheten att få hjälp att ploga stycket av en bonde i närheten. Samtidigt listar vi medlemmarnas önskegrödor och vilka fröer vi redan har inför nästa möte. Squash, pumpa och olika slags bönor finns bland det vi funderar på.

Utöver denna huvudodling planeras en filial utanför Bollerup för de som vill odla potatis och andra rotfrukter som inte behöver så mycket tillsyn.

Förutom att producera grönsaker som är goda att äta hoppas vi lära oss mer om ekologisk odling av varandra, lära känna andra personer som också vill öka sin grad av självhushållning och bygga upp hållbara nätverk lokalt för framtiden, lära oss ta hand om och bereda grönsakerna på fler sätt än vi var och en av oss kan i dag och inspirera till mer självhushållning och resiliens på Österlen.

Nästa möte äger rum i Skåne Tranås söndag 30 mars kl 12. Det är ett arbetsmöte där vi ska bearbeta jorden och klippa ner buskar och annat. Medtag redskap för detta och egen lunch. Det finns plats för fler odlare om du är sugen på att delta. För mer info kontakta marie.sandgren@hotmail.com

image

image

 

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.