Kalendariet 2022 är under arbete. Även i år börjar vi lägga ut det på Luciadagen. Vill du bli påmind?
Då är du välkommen att
prenumerera på Ecotopia Österlens nyhetsbrevAnnars är du välkommen åter!

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Kurs – Halmbalshusbygge

5 maj, 2022 kl. 17:00 - 8 maj, 2022 kl. 15:30

En kurs för dig som söker kunskap för att planera ett eget hus

Datum:  5 – 8 maj 2022

Funderar du på att bygga ett halmbalshus? Vill du bygga klimatsmart och energisnålt, kanske med mycket lera? Denna kurs riktar sig framförallt till dig som drömmer om eller planerar att bygga ett eget hus.

Att bygga med halm och lera har flera fördelar. Halmbalsväggar som lerputsas är enormt klimateffektiva och ger välisolerade konstruktioner. Leran fungerar som lufttätt skikt och konstruktionen är diffusionsöppen. Materialen är billiga och fria från gifter. Innemiljön blir bra med god isolering och tung, värmelagrande massa på insidan som också jämnar ut fuktnivåer. Lerputs och hårt packade halmbalar skyddar bra mot brand. Halmbalar och lera är billiga material men kräver en del arbete.

En arkitekt, en halmhusbyggare, en bygglovsinspektör och en självbyggare visar vägen från idéer och ritningar till bygghandlingar samtidigt som de ger svar på följande frågeställningar:

• Hur förverkligar man ett halmhusprojekt?
• Vilka tekniker o konstruktioner bör man välja?
• Hur ansöker man om bygglov utifrån den nya plan- och bygglovslagen?
• Vad måste man tänka på rent praktiskt när man bygger med halmbalar?

Den här kursen behandlar Halmbalshus från fyra perspektiv, först kring olika tekniker för halmbalshus och dess hållbarhet och fysik. Vad styr klimatpåverkan för en byggnad och hur minimeras den i halmbalshus? Vad styr energianvändningen och hur fungerar halmbalsväggar ur ett fuktperspektiv? Hur bygger man giftfritt? Vilka konstruktioner passar för grunder och tak i halmbalshus och för självbyggeri?

Teori varvas med praktiska pass där man får prova på olika metoder för halmbalsbyggande och lerputs. Kursen visar på metodernas möjligheter och vad som är viktigt att ta i beaktande.

Därefter planering av ett hus, bygglovprocess och krav som ställs i Sverige. En byggnadsinspektör från kommunen visar på krav och lösningar för halmbalshus. Vi går igenom hur ett hus ritas och dess konstruktion för att uppfylla högt ställda krav på utformning, rum, hållbarhet och innemiljö.

 

Kursen varvar teori och diskussion med övningsuppgifter och praktiska moment. Vi genomför två praktiska pass första heldagen där vi arbetar med olika typer av halmbalskonstruktioner. Nästa dag arbetar vi med lerputs i två pass och får förståelse för hur man blandar och putsar på olika underlag. Dessa pass leds av en expert inom området och en kunnig självbyggare.

I passen används en rad exempelhalmbalshus, hur de är grundlagda och konstruerade, hur de är uppförda och vilka tekniska system som försörjer dem. Varför har man valt att utforma som man gjort? Vilka förutsättningar styr valen? Vad finns för för- och nackdelar med olika metoder och val?

Efter genomförd kurs är du som deltagare väl förberedd för planeringen av ditt eget halmbalshusbygge.

Kursinnehåll

  • Konstruktioner och tekniker för halmbalshus
  • Halmbalars kvalitet, förutsättningar och behandling
  • Hållbarhet och fysik för halmbalshus
  • Praktiska moment med halmbalskonstruktioner
  • Praktiska moment med lerputs
  • Giftfritt byggande
  • Studiebesök på uppfört projekt
  • Bygglovprocessen
  • Exempel på uppförda halmbalshus i olika tekniker

Förutom föreläsningar,  övningar och workshops presenteras olika halmbalshus. Kursen innehåller även ett studiebesök. Då besöker vi det halmbalshus som byggts på Ecotopia och på hemsidan kan du dessutom informera dig om detta byggprojekt:

Du får även kunskap om bygglovsprocessen enligt den nya plan-och bygglovslagen (2011). Många bestämmelser i lagen är delvis svårtolkade. Därför kommer bygglovsinspektör Kristine Zetterström som gästföreläsare med erfarenhet av halmbalshusbygge och besvarar frågor som:

• Vem ansvarar för vad i bygglovsprocessen?
• Hur ser själva bygglovsprocessen ut?
• Vilka handlingar behövs?
• Hur går man till väga?
• Vad menas med tekniska egenskapskrav?
• Vad skall dokumentationen bestå av?

John Helmfridsson är arkitekt och hållbarhetsspecialist och har arbetat med ett flertal halmbalshus. Tidigt i sin utbildning deltog han i flera halmbalshusprojekt och kom därefter att rikta in sig mot klimateffektivt och giftfritt byggande i naturmaterial. Under kursen kommer han visa på flera av de byggnader han varit inblandad i. John är lärare i miljöanpassat och klimateffektivt byggande på Chalmers arkitektur masterprogram Architecture and planning beyond sustainability och är certifierad enligt en rad miljöcertifieringssystem, ex Miljöbyggnad och Svanen. Han är också utbildad passivhusdesigner och permakulturdesigner. Johan har arbetat både på Wingårds, White, Linjewall och Passivhuscentrum. Nu driver han ett företag Bomans arkitektur med fokus på klimat- och miljöeffektivt byggande och arbetar med flera forskningprojekt. Vidare är han ordförande för Föreningen för byggemenskaper och arbetar med utvecklingen av kooperativt byggande i Sverige.

EvaS 163x163Eva Håkansson koordinerar och handleder i de praktiska övningarna. Eva deltog i kursen halmbalshusbygge på Ecotopia 2012. Därmed blev hennes planer på att bygga ett eget hus och stall på den nyförvärvade tomten konkreta. Eva bestämde sig för att bygga med halmbalar. Efter en intensiv planeringsfas med beviljat bygglov har hon nu tagit steget in i själva byggprocessen. Eva är bloggare inom Facebookforumet Halmbalshusbyggarna som hon själv skapat. Ett bidrag till den växande gruppen självbyggare i landet och det ständigt ökande intresset för halm som byggmaterial.

Torsten Lendt, driver företaget plan E med fokus på ekologiska byggvaror och hantverkstjänster. Sedan 2021 erbjuder helheten kring halmbalshusbygge till alla som vill bygga mer ekologiskt och klimatsmart. För några år sedan kom Torsten i kontakt med halmbalshusbygge och blev fascinerad av denna teknik. Därför deltog han i kurser och utbildade sig i Tyskland. Han arbetade för en av de mest erfarna halmbalsarkitekterna i Tyskland och tillsammans med erfarna hantverkare i flera projekt. Förutom teoretiska kunskaper samlade han praktiska erfarenheter om både olika tekniker och metoder. Detta ledde till att han slutligen utvecklade ett eget prefabriceringssystem av väggelement fyllda med halm som isolering. Läs gärna mer på hemsida www.halmhus.de eller på fb https://www.facebook.com/plan.eko.se/

Screen Shot 2015-01-16 at 14.13.03Kristine Zetterström, byggnadsinspektör med 4 årig teknisk husbyggnads gymnasial utbildning. Började sin bana inom Vägverket. Under de 27 åren har hon hunnit med att vara arbetsledare inom vägunderhåll. Ansvarig för projektering och byggprocessen av nybyggnad och renovering av fastighetsbeståndet samt arbetat på laboratoriet främst med byggmaterial. 2006 började hon i Hörby kommun som byggnadsinspektör och bygglovshandläggare och har under årens lopp haft många spännande projekt att ta ställning till. Genom sitt lättsamma och –begripliga sätt att föreläsa omvandlar hon byråkratisk till lättillgänglig information.

Datum:  Torsdag 5 maj – söndag 8 maj 2022
Tider: Tors 17-20.30 (gemensam måltid 17-18), fre och lör 9 -18 (ev. kvällsprogram) och sön 10-15.30
Inga förkunskaper krävs.
Kursintyg erhålles

Angående covid-19: Vi har din säkerhet i fokus och följer noggrant myndigheternas rekommendationer.

Kurskostnader (inkl 25% moms) inkl. veganska måltider och fika:
A. Utan boende 3950:-
B. Med boende i eget tält på Ecotopia 4050:-
C. Med boende i ekostuga 2/4 med servicehus tre nätter 4450:-
D. Med boende 3/4 inkl. kök, wc o dusch tre nätter 4700:-
Partnerrabatt byggherrar 600:- (2 personer) eller
Rabatt 300:- för studenter o pensionärer (1 person)

Betalningsmodus: Anmälningsavgift 1500:- för en person och 2000:- för två personer. Resterande belopp faktureras innan kursstart.

För mer information: skriv till oss eller ring 0703 330814

I samverkan med: Boman arkitektur  & Halmhus

Kursanmälan görs i 2 steg

1. Fyll i och skicka kursanmälan så får du en bekräftelse av oss.

2. Genom att betala in anmälningsavgiften till Ecotopia på Österlen bankgiro 771-1955 är din plats i kursen säkrad. När avgiften inkommit får du en betalningsbekräftelse av oss. Några veckor innan kursstart skickar vi ut en mer detaljerad kursinformation samt faktura på resterande belopp.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

* Obligatoriska fält

Ecotopia Österlens avbokningsregler Vi har mjukat upp SAUFs (Sveriges auktoriserade utbildningsföretag) standardregler för avbokning av öppen kurs. Detta innebär att din anmälan är bindande så snart du har fått en bekräftelse skickad till dig. Vid avbokning innan 14 dagar före kursstart betalas inte anmälningsavgiften tillbaka. Vid avbokning 14-8 dagar före kursstart debiteras 50% av kursavgiften. Vid avbokning och icke-deltagande utan avbokning 7-0 dagar före kursstart debiteras 100% av kursavgiften. Du kan sända en ersättare efter samråd med oss. Ställs kursen in pga Covid-19 eller vid sjukdom mot intyg betalar vi tillbaka din inbetalning.

Detaljer

Börjar:
5 maj, 2022 kl. 17:00
Slutar:
8 maj, 2022 kl. 15:30
Evenemang Kategori:

Kalendariet 2022 är under arbete. Även i år börjar vi lägga ut det på Luciadagen. Vill du bli påmind?
Då är du välkommen att
 prenumerera på Ecotopia Österlens nyhetsbrevAnnars är du välkommen åter!

 

Arkiv 2021
Arkiv 2020
Arkiv 2019
Tidigare utbildningar och evenemang…

Kommande evenemang 2022

Julbord på Ecotopia 2021
Veganskt julbord, levande musik, keramik och julmystik!

Datum:
3, 4, 5, 10, 11, & 12 decemberStugbokning
B&B