Temakväll hampaodling

HAMPA – Framtidens kulturgröda

Mathantverk-Medicin-Byggmaterial-Bränsle-Kläder-Papper


Datum:
Fredag 12 april 2019

Inspirerande föreläsning med David Appelgren som är grundare av sidan Matfusket och Sveriges första Quinoaodlande bonde. David är ordförande i det Svenska Hampaförbundet och denna kväll är det växten Hampa som ska belysas.

David är en föreläsare, ekojordbrukare mm som tänjer på gränser och tänker utanför ramarna. Han och hans fru odlar och skapar mathantverk för både kropp och själ och de är bland de få i Sverige som odlar den nu igen lagliga hampan, varav de skapar kosttillskott, salva, mat och dryck. Temakvällen handlar om hampaodling, hampans historia, mathantverk, medicinska effekter med mera. Fröna i växten har alla de aminosyror och optimalt av de mängder av omega 3, 6 och 9 som vår kropp behöver. Hampans starka fibrer kan även användas vid husbygge och för att göra ekologiska, miljövänliga kläder samt ekologiskt papper med mera.

Fram tills för hundra år sedan var väldigt många mediciner på apoteken baserade på hampa, och de äldsta medicinska texterna på jorden som skrevs i Kina för 4 500 år sedan handlade om den mytomspunna växten och dess medicinska effekter på människokroppen. Forskarna runt om i världen studerar just nu för fullt ämnet CBD, som återfinns i cannabis/hampa och som tycks spela en mycket viktig roll i vår kropps förmåga att läka sig själv.

Mer info i Davids debattartikel i Aftonbladet om hampa.

Du har även möjlighet att köpa med dig hampaprodukter från Ombergs Ekogård med dig hem.

Välkomna!

Föreläsare: David Appelgren. David och Liga Appelgren flyttade från storstaden till lugnet på landet för sin gemensamma passion för hälsa, naturen och en ekologisk livsstil. Nu driver de Ombergs ekogård med gårdsbutik vid foten av Omberg vid Vättern i Östergötland och skapar mathantverk. Förutom hampa har den första svenska quinoan skördats på gården. Dessutom har David grundat den populära bloggen Matfusket. Detta för att uppmuntra till mat med hälsosamt innehåll.

När: Fredag den 12 april kl. 18.30 – ca. 21.00
Inträde: 100:-
Ingen föranmälan krävs. Föranmälan gäller endast för grupper.
Ekofik: Öppet under pausen
Mer information: Skriv till oss eller ring 0703 330 814.

I samverkan med