Workshop – Mathantverk med hampa

HAMPA – Framtidens kulturgröda Fullbokad

Mathantverk – Laga allt från smör till biffar och te


Datum:
13 april 2019

En inspirerande workshop med David och Liga Appelgren. David är grundare av sidan Matfusket och Sveriges första Quinoaodlande bonde. Han är ordförande i det Svenska Hampaförbundet. Denna dag handlar om mathantverk av hampa som de själva odlar.

I denna workshop lär du dig att skapa mathantverk av hampa, så som hampamjölk, hampasmör, hampaknäcke, hampapesto och hampate Bhang (Den heliga indiska drycken). Ni lagar bl.a. hampabiffar till lunch och avnjuter måltiden gemensamt. Hampabiffar med soltorkade tomater är deras senaste välsmakande och nyttiga matkreation!

David är en föreläsare, kursledare, ekojordbrukare mm som tänjer på gränser och tänker utanför ramarna. Han och hans fru odlar och skapar mathantverk för både kropp och själ och de är bland de få i Sverige som odlar den nu igen lagliga hampan, varav de skapar mat och dryck, kosttillskott och salva.

Fröna i växten har alla de aminosyror och optimalt av de mängder av omega 3, 6 och 9 som vår kropp behöver. Fram tills för hundra år sedan var väldigt många mediciner på apoteken baserade på hampa, och de äldsta medicinska texterna på jorden som skrevs i Kina för 4 500 år sedan handlade om den mytomspunna växten och dess medicinska effekter på människokroppen. Forskarna runt om i världen studerar just nu för fullt ämnet CBD, som återfinns i cannabis/hampa och som tycks spela en mycket viktig roll i vår kropps förmåga att läka sig själv.

Missa inte temakvällen den 12 april (kvällen innan) då du inspireras av mer djupgående och grundläggande hampakunskap och får upptäcka hampans mångsidighet. Då får du ta del av hampans historia, medicinska effekter, hampaodling med mera. Hampans starka fibrer kan även användas vid husbygge och för att göra ekologiska, miljövänliga kläder samt ekologiskt papper etc.

Mer info i Davids debattartikel i Aftonbladet om hampa:

Du har även möjlighet att köpa med dig hampaprodukter från Ombergs Ekogård med dig hem.

Välkommen!

Kursledare: David och Liga Appelgren flyttade från storstaden till lugnet på landet för sin gemensamma passion för hälsa, naturen och en ekologisk livsstil. Nu driver de Ombergs ekogård med gårdsbutik vid foten av Omberg vid Vättern i Östergötland och skapar mathantverk. Förutom hampa har den första svenska quinoan skördats på gården. Dessutom har David grundat den populära bloggen Matfusket. Detta för att uppmuntra till mat med hälsosamt innehåll.

När: Lördagen den 13 april 2019, kl 11-15
Plats: Ecotopia på Österlen
Kurskostnad (inkl 25% moms) inkl. gemensam måltid: 680:-
För mer information: Kontakta oss här eller ring 0703 330814
I samverkan med

Kursanmälan görs i 2 steg

1. Fyll i och skicka kursanmälan så får du en bekräftelse av oss.
2. Genom att betala in avgiften till Ecotopia på Österlen bankgiro 771-1955 har du anmält dig och din plats i kursen är säkrad. När avgiften inkommit får du en betalningsbekräftelse av oss.
Några veckor innan kursstart skickar vi ut en mer detaljerad information.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
* Obligatoriska fält

Ecotopia Österlens avbokningsregler Vi har mjukat upp SAUFs (Sveriges auktoriserade utbildningsföretag) standardregler för avbokning av öppen kurs. Detta innebär att din anmälan är bindande så snart du har fått en bekräftelse skickad till dig. Vid avbokning 14-8 dagar före kursstart debiteras 50% av kursavgiften. Vid avbokning och icke-deltagande utan avbokning 7-0 dagar före kursstart debiteras 100% av kursavgiften. Du kan sända en ersättare efter samråd med oss.