Kurs – Miljövänligt måleri Lim och Kaseinfärg (del 1)

Lim- och kaseinfärg

Datum: Lördag den 15 juni 2019

Limfärg? En av de enklaste, billigaste och mest miljövänliga färgerna man kan använda invändigt! I vilka sammanhang passar det att använda limfärg, hur tillverkar man den och vad behöver man tänka på för att få ett bra resultat? Dessa frågor besvaras i denna kurs med workshop.

Limfärg är en inomhusfärg som fram till efter kriget var vanlig på väggar och tak, därefter ersattes den av tapeter och plastfärger. Den är billig, lätt att själv blanda och har en vackert matt yta med en helt fantastisk lyster.

Limfärg har använts mycket inom dekorationsmåleri, speciellt schablonmålningar, bårder och takmålningar på 1800-talet. På skorstenar och putsade ytor intill värmekälla var limfärgen vanlig, den tål stark värme, är billig, lätt att fräsha upp (kallas ibland vitta eller vitmena).

På kursen går vi igenom olika bindemedel i limfärg.  I workshopen provar ni att göra färg på benlim (gelatin), kaseinlim och cellulosaklister.

Limfärg är (enligt mig) en av de mest miljövänliga färgtyperna men det beror så klart på val av pigment. När en lärt sig att använda limfärg uppskattas egenskaperna. På grund av sin sammansättning är den är snäll mot hud, kläder, penslar och lättlöslig i vatten.

Limfärg fäster fint på de flesta underlag såsom trä, papp, kalk/cementputs och lera.

Kursledare: Maria Attström driver målerifirman Econyans, med färgbutik och har lång yrkeserfarenhet av byggnadsmåleri, färgsättning, färgmaterial och form. Hennes fokus ligger på det estetiska samtidigt som hon utgår från miljövänliga, ekonomiska och långsiktigt hållbara tekniker dvs. måleri med linoljefärg, slamfärg, äggoljetempera, limfärg och kalkfärg. Sedan slutet på 90-talet arbetar hon med miljövänligt måleri, dekorationsmålning och färgtillverkning. Efter flera år som yrkesverksam på ett (linolje) färgmakeri har hon god erfarenhet av rådgivning och vägledning.

När: Lördag den 15 juni 2019, kl 10-16.30

Plats: Ecotopia på Österlen

Kurskostnad (inkl 25% moms) inkl. vegetarisk lunch och fika: 855:- 
I kursavgiften ingår en pensel lämplig för limfärg samt en påse krita, dessutom finns möjligheten att köpa pigment till bra pris.

Rabatterad kurskostnad för denna del 1 och del 2 (16/6): 1500:- (ordinarie pris 1710:-)

Begränsat antal deltagare

För mer information: Kontakta oss här eller ring 0703 330814

I samverkan med:

 

Kursanmälan görs i 2 steg

1. Fyll i och skicka kursanmälan så får du en bekräftelse av oss.
2. Genom att betala in avgiften till Ecotopia på Österlen bankgiro 771-1955 har du anmält dig och din plats i kursen är säkrad. När avgiften inkommit får du en betalningsbekräftelse av oss.
Några veckor innan kursstart skickar vi ut en mer detaljerad information.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

 
* Obligatoriska fält  

Ecotopia Österlens avbokningsregler Vi har mjukat upp SAUFs (Sveriges auktoriserade utbildningsföretag) standardregler för avbokning av öppen kurs. Detta innebär att din anmälan är bindande så snart du har fått en bekräftelse skickad till dig. Vid avbokning 14-8 dagar före kursstart debiteras 50% av kursavgiften. Vid avbokning och icke-deltagande utan avbokning 7-0 dagar före kursstart debiteras 100% av kursavgiften. Du kan sända en ersättare efter samråd med oss.