Kurs i yogaekologi

Att transformera den inre och yttre miljön med yoga

Datum: 17-19 maj 2019

Genom yoga kan vi stärka kontakten med oss själva inåt. Efter en yogaklass har många upplevt att de är mer avslappnade, har mer självinsikt och är mer närvarande i sina kroppar. Men vad gör vi sedan när vardagen kommer ifatt oss?

Med yogisk livshållning och yogatekniker stärker vi och blir medvetna om kopplingen mellan vårt inre väsen, vårt yttre liv och vår miljö. Hur vår relation med naturen ser ut är sammankopplat med våra attityder mot oss själva och livet i stort.

Löpande under kursen arbetar vi med att öka vår närvaro och vår förmåga att betrakta våra tankar och känslor. Detta är nyckeln för att börja leva sin sanna natur. Yogafilosofin ger oss redskap att klargöra vilken riktning vi önskar föra livet i och resurskloka sätt att göra det med respekt för oss själva och naturen.

Yogaekologi ger oss möjlighet att själva leva den förändring vi längtar efter i världen. Vi ökar vår känslighet för och upplevelse av naturens element, dess helhet och läkande kraft. Vi får uppleva och förstå vår delaktighet i naturen och vi börjar bidra till naturens hälsa.

Helgen grundar sig i holistisk yoga och yogaekologi som den lärs ut vid Bihar School of Yoga, Indien.

Under kursen kommer vi att undersöka:

• Vi kommer att undersöka den yogiska synen på naturens essens, tattwas, genom övningar och samtal

• Den systematiska meditationstekniken trädpuja, låter oss stärka vår samhörighet med och förståelse för naturen

• Yogiskt perspektiv på våra attityder och rutiner presenteras och diskuteras, inklusive enkla anpassningar som kan hjälpa oss i skiftet till ett inte bara hållbart liv utan också vidare mot en livsstil där vi bidrar till vårt eget och vår jords välmående

• Vi kommer utifrån yogaekologiska principer göra en eldceremoni som kallas havan, som är en möjlighet för att öppna ett nytt kapitel i ditt liv. Vi använder eld, mantra, örter och medvetandet för att rena atmosfären på alla plan. Därmed kommer vi under den här kursen fördjupa oss i en unik del av yogan som fortfarande är rätt så okänd i västvärlden.

Yogiskt perspektiv på våra attityder och rutiner presenteras och diskuteras, inklusive enkla anpassningar som kan hjälpa oss i skiftet till ett inte bara hållbart liv utan också vidare mot en livsstil där vi bidrar till vårt eget och vår jords välmående

Vi kommer utifrån yogaekologiska principer göra en eldceremoni som kallas havan, som är en möjlighet för att öppna ett nytt kapitel i ditt liv. Vi använder eld, mantra, örter och medvetandet för att rena atmosfären på alla plan. Därmed kommer vi under den här kursen fördjupa oss i en unik del av yogan som fortfarande är rätt så okänd i västvärlden

Vi kommer också under kursen ha en daglig rutin med yogaklasser, andningsövningar, karma yoga (yoga i handling), meditation och mantrasång.

Karma yoga, att leva yoga i handling, är ett dagligt inslag där du får möjlighet att titta på dina mönster och reaktioner. Genom att göra det och bli medveten om omedvetna mönster, kan vi ta nya steg på vägen till det liv som vi önskar. Karma yoga kan därmed visa vägen till inre frihet och medvetna val. Karma yogan är också en möjlighet att möta vardagssituationer med de lärdomar kursen kan ge.

Kursledarna Amanda Parknäs (Atmanivedan) och Karolina Taflin (Karunamayi) har tillsammans över 20 års erfarenhet av yoga och inre transformationsarbete. De träffades första gången 2011 och har lärt känna varandra genom att bo och arbeta tillsammans under flera års tid på sitt älskade ashram i norra Indien, Bihar School of Yoga. På ashramet arbetar man för att stärka lokalbefolkningen på landsbygden att leva hållbart utifrån sina egna förutsättningar. Här har kursledarna prövats i ”walk the talk” parallellt med att de genomgått omfattande inre omställningsarbete. Detta är en plats som de båda hämtar stor inspiration från både i sin undervisning och i sitt privatliv. Under vägledning av indiska yogamästare har de fått möta sina gamla mönster och föreställningar om sig själva och livet under lång tid, och ersätta dem med nya. Genom att de lärt sig yoga och filosofin bakom i en traditionell miljö, har de ett ovanligt brett och förankrat perspektiv på yogan.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är atmanivedan-thumb.jpg

Amanda Parknäs är utbildad logoped och yogalärare. Yogan har lett henne till nöjdhet med och längtan till ett enkelt liv. Yogaekologin har fått henne att minnas hur givande och viktig relationen till naturen är för harmoni, samhörighet och möjlighet att göra gott. Hennes intresse för musik har utvecklats från körfantast, till logoped, till att hon idag har en fantastisk känsla när hon sjunger mantran. Samma precision kan man höra när hon sätter ord på sin förståelse av yogafilosofin.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_0149-thumb.jpg

Karolina Taflin, Space of Grace har studerat humanekologi, psykologi och är socionom. Hon började i unga år inom den gröna rörelsen, men idag är det inom inre transformationsarbete som hon har sin bas. Idag arbetar hon med kriser och dess möjligheter som kurator inom Region Skåne. Med hjälp av yogan har Karolina ett unikt perspektiv på krisens transformerande effekt, samt verktyg kring att möta svåra situationer, som ger ökad acceptans och ett nytt hopp om livet till dem hon möter.

När: 17-19 maj 2019
Tider: ankomst fredag kl 16, avfärd söndag kl 16

Fördjupningskurs, men inga förkunskaper krävs.
Begränsat antal deltagare

Pris (inkl 25% moms): Early Bird t.o.m 31 mars: 2600:- Ordinarie pris: 3100:- För dig med begränsad ekonomi gäller det lägre priset eller så kontaktar du oss för att hitta en lösning för ditt deltagande.
I priset ingår vegetariska måltider samt boende två nätter i ekostugor med 2-4 bäddar

För mer information: Skriv till oss eller ring 0703-330814
För mer information om kursinnehålletkarolina.taflin@live.se;atmanivedanamanda@gmail.com

Kursanmälan görs i 2 steg

1. Fyll i och skicka kursanmälan så får du en bekräftelse av oss.
2. Genom att betala in avgiften till Ecotopia på Österlen bankgiro 771-1955 har du anmält dig och din plats i kursen är säkrad. När avgiften inkommit får du en betalningsbekräftelse av oss.
Några veckor innan kursstart skickar vi ut en mer detaljerad information.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

* Obligatoriska fält

Ecotopia Österlens avbokningsregler Vi har mjukat upp SAUFs (Sveriges auktoriserade utbildningsföretag) standardregler för avbokning av öppen kurs. Detta innebär att din anmälan är bindande så snart du har fått en bekräftelse skickad till dig. Vid avbokning 14-8 dagar före kursstart debiteras 50% av kursavgiften. Vid avbokning och icke-deltagande utan avbokning 7-0 dagar före kursstart debiteras 100% av kursavgiften. Du kan sända en ersättare efter samråd med oss.