Kurs i halmbalshusbygge

header_halmbalshusbygge2016

En kurs för dig som söker kunskap för att planera ett eget hus Fullbokad

Datum: 2 – 5 juni 2019

Funderar du på att kanske bygga ett nytt eller bygga om ett bestående hus? Eller kanske en friggebod, ett attefallshus eller varför inte en lada i halmbalsteknik? Denna kurs riktar sig framförallt till dig som drömmer om eller planerar att bygga ett eget hus.

Att bygga med halm och lera har flera fördelar. Halmen med sina goda isolerande egenskaper 0,038–0,067 W/mK, ersätter isoleringen. Det finns idag många olika tekniker för halmhusbygge. Halm och lera kräver små mängder energi eftersom dessa naturliga och oförädlade material finns tillgängliga på många platser och kan levereras utan långväga transporter. Materialen är billiga och fria från gifter. Lerputsade hus får en jämn luftfuktighet eftersom leran kan buffra fukt och putsen gör att husen faktiskt är mer brandsäkra än konventionella hus. Om huset är mycket utsatt för väder och vind kan man också klä huset med bräder.

En lokalt känd arkitekt, en expert på halmbalshusbygge och två självbyggare visar vägen från egna idéer och ritningar till bygghandlingar samtidigt som de ger svar på följande frågeställningar:

• Hur förverkligar man ett halmhusprojekt?
• Vilka tekniker o konstruktioner bör man välja?
• Hur ansöker man om bygglov utifrån den nya plan- och bygglovslagen?
• Vad måste man tänka på rent praktiskt när man bygger med halmbalar?

Kursen innefattar workshops där du får tillfälle att prova på olika tekniker för halmhusbygge samt att putsa med lera.

Herbert Gruber, en av Europas främsta experter på halmbalshusbygge visar vägen från idé till skiss, val av rätt teknik och hur du kan konstruera huset.

Detta utifrån följande grundläggande innehåll:

• Olika tekniker för halmhusbygge
• Hur känner jag igen den idealiska halmbalen?
• Vilka krav ställs på den certifierade halmbalen?
• Konstruktions- och byggnadsalternativ
• Olika konstruktioners för- och nackdelar
• Skiss och planering av ett halmbalshus
• Detaljerade konstruktionslösningar
• Utvalda projekt i Europa
• Byggekologiska gör-det-själv tips
• Hur man bygger effektivt med halmbalar
• Byggfysiologiska tips
• Fasadbeklädnad

Förutom föreläsningar och workshops presenteras ett nybyggt halmbalshus som byggts i Önnestad. Collette Coumans är bygghantverkare och Rune Stenholm Jakobsen är naturvårdare. De har byggt ett halmbalshus helt från grunden som till stor del består av naturmaterial. Collette är snickare med vasstak som specialitet så naturligtvis har det egna huset ett vasstak. Ett annat intressant material paret har använt sig av är musselskal som ligger som isolering under golvet på nedre plan. De har ritat huset själva och lagt mycket tid på att besöka liknande projekt i andra delar av landet och prata med likasinnade som har vågat ta steget.

Dessutom innehåller kursen ett studiebesök. Då besöker vi det halmbalshus som byggts på Ecotopia. På hemsidan kan du redan nu informera dig om detta byggprojekt.

Du får även kunskap om bygglovsprocessen enligt den nya plan-och bygglovslagen (2011). Många bestämmelser i lagen är delvis svårtolkade. Därför kommer arkitekt Per-Olov Kippel som gästföreläsare och besvarar frågor som:

• Vem ansvarar för vad i bygglovsprocessen?
• Hur ser själva bygglovsprocessen ut?
• Vilka handlingar behövs?
• Hur går man till väga?
• Vad menas med tekniska egenskapskrav?
• Vad skall dokumentationen bestå av?

herbert_gruber_asbnKursledare: Herbert Gruber är i grunden utbildad Art director och sedan 1998 ordförande för ASBN (Austrian Strawbale Network) som är medlem i ESBN (European Strawbale Network) och GSBN (Global Strawbale Network). 2012 publicerade han sin bok ”Neues bauen mit Stroh” (Sv: Nytt byggande med halm) i 4. rev utgåvan som har översatts bl.a. till franska. Som pionjär och idag expert på området föreläser han och håller kurser och workshops i de flesta europeiska länder även i grannlandet Danmark. Herbert Gruber lever i Ravelsbach i Österrike där han byggt upp en virtuell plattform för utbildningar med både privata och professionella halmbalsbyggare av enfamiljs- och flervåningshus, ekonomibyggnader etc. som deltagare. Att bygga hus med halmbalsmoduler hör även till Herberts specialiteter. Herbert tilldelades Energy-Globe-Award priset 2015.

Gästföreläsare: Collette Coumans är utbildad bygghantverkare vid Göteborgs universitet och ekolog vilket återspeglar sig i hennes passion för ekobygge och naturvård. Hon deltog i kursen halmbalshusbygge på Ecotopia 2012. Samma år startade Collette ett byggnadsvårdsföretag. Inom sitt företag Strået arbetar hon idag förutom med vasstak även med lerklining, fönsterrenovering och lieslåtter.

ArkitektGästföreläsare: Per-Olof Kippel, Brave Arkitektkontor har som målsättning: Att genom kreativt arbete designa effektiva byggnader/lösningar, optimera byggprocessen och tänka långsiktigt. Arkitekt Kippel har, både i egenskap av arkitekt (sar msa) och som boende på orten, legat bakom mycket av det som hänt och utvecklats i Tomelilla under de senaste 10 åren. Han har startat den omtalade och omtyckta Celticbaren, han ligger bakom Hasse och Tagemuséet, han drog igång ”Kampen om Fyledalen” (av tidningen Offside utnämnd till Sveriges häftigaste fotbollsdrabbning) etc. Två av hans många projekt är Äppelodlingen och den Helige Benedictus Kloster (granne med Ecotopia). Äppelodlingen består av ett 15-tal fastigheter. Här erbjuds ett fantastiskt boende i gedigna stenhus, ritade och byggda med minimala drift- och underhållskostnader som mål. Alla byggnadsmaterial är noga utvalda utifrån ett miljö-, hälso-, och kretsloppsperspektiv. P-O Kippel driver också ett kontorshotell där etablerade företag hyr in sig sida vid sida med unga företag under uppbyggnad.

EvaS 163x163

Eva Håkansson assisterar Herbert Gruber i denna kurs. Eva deltog i kursen halmbalshusbygge på Ecotopia 2012. Därmed blev hennes planer på att bygga ett eget hus och stall på den nyförvärvade tomten konkreta. Eva bestämde sig för att bygga med halmbalar. Efter en intensiv planeringsfas med beviljat bygglov har hon nu tagit första steget in i själva byggprocessen. Eva är bloggare inom Facebookforumet Halmbalshusbyggarna som hon själv skapat. Ett bidrag till den växande gruppen självbyggare i landet och det ständigt ökande intresset för halm som byggmaterial.

Datum: Söndag den 2 juni till onsdag den 5 juni 2019
Tider: Sön 17-20.30 (gemensam måltid 17-18), mån och tis 9.30-18 (ev. kvällsprogram) och ons 9.30-15.30
Inga förkunskaper krävs.
Språk: Kursen är på engelska men gästföreläsningarna på svenska.
Kursintyg erhållesKurskostnader (inkl 25% moms) inkl. vegetariska måltider och fika:
A. Utan boende 3250:-
B. Med boende i eget tält på Ecotopia 3300:-
C. Med boende i ekostuga/ 2-4 personer med servicehus tre nätter 3700:-
D. Med boende i ekostuga/ gruppboende (max 4 pers) med eget kök, wc o dusch tre nätter 3850:-
Partnerrabatt byggherrar 800:- (2 personer)
Rabatt 400:- för studenter o pensionärer (1 person)

För mer information: skriv till oss eller ring 0703 330814

I samverkan med:
Screen Shot 2013-01-30 at 9.22.23 PM

Kursanmälan görs i 2 steg

1. Fyll i och skicka kursanmälan så får du en bekräftelse av oss.
2. Genom att betala in avgiften till Ecotopia på Österlen bankgiro 771-1955 har du anmält dig och din plats i kursen är säkrad. När avgiften inkommit får du en betalningsbekräftelse av oss.
Några veckor innan kursstart skickar vi ut en mer detaljerad information.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

* Obligatoriska fält

Ecotopia Österlens avbokningsregler Vi har mjukat upp SAUFs (Sveriges auktoriserade utbildningsföretag) standardregler för avbokning av öppen kurs. Detta innebär att din anmälan är bindande så snart du har fått en bekräftelse skickad till dig. Vid avbokning 14-8 dagar före kursstart debiteras 50% av kursavgiften. Vid avbokning och icke-deltagande utan avbokning 7-0 dagar före kursstart debiteras 100% av kursavgiften. Du kan sända en ersättare efter samråd med oss.