Konstrundan på Österlen

Fotoutställning av Roy Andersen

Insekter är världens viktigaste djur!

Utan insekternas arbete har vi snart inga regnskogar kvar!

Datum: 19 – 22 april 2019
Öppettider: Utställning & ekocafé kl 11-17

Med sin makrofotografering vill Roy Andersen visa det vi människor skall vara rädda om för vår överlevnad: ett axplock ur den fascinerande artrikedom bland insekter, grodor, ödlor och ormar som utgör ett viktigt led i den biologiska näringskedjan och som vi inte har lätt att lägga märke till i vanliga fall.

Under utställningsperioden visas bilder från regnskogarna i Amazonas och Asien. Det kommer att finnas möjlighet att träffa fotografen Roy Andersen som kan berätta lite om strapatserna med att nå målet att fånga djungelns minsta och färgstarka varelser på bild. Även ett bildspel kommer att finnas på plats så att man kan ta del av mycket information kring Roys sätt att arbeta och se sig omkring i världen.

När fotografen Peter Olauson (Österlenfoto) under Påskrundan 2018 tipsade mig om möjligheten att ställa ut mina bilder på Ecotopia, kände jag spontant att det var rätt ställe för mig. Då min nisch som naturfotograf är makrofotografering och jag brukar leta upp mina objekt i tropiska regnskogar känner jag samtidigt en stor medvetenhet om miljön och lokalbefolkningens levnadssätt.

I de byar jag har besökt har jag i perioder levt tillsammans med olika etniska grupper som är beroende av djungeln för sin existens. På det viset har jag kunnat vara delaktig i deras vardagsliv och även vara med på en och annan festlighet och religiös ceremoni.

När jag letar upp insekter och andra små kryp brukar jag göra långa vandringar och ta hjälp av guider. De har inte bara lokalkännedom utan bär också på kunskaper om betydelsen av djungelns växter och djur för befolkningens överlevnad som har gått i arv från generation till generation.

Ett av de främsta målen med mitt fotografiska arbete är att öka vår medvetenhet om insekternas och de andra små djurens betydelse i det naturliga kretsloppet. Att dessa små varelser dessutom uppvisar en häpnadsväckande rikedom av olika färger, mönster och former gör att de är intressanta och givande objekt för den fotografiska kreativiteten. Samtidigt är det tekniskt utmanande att hitta och att fånga dem på bild under de svåra ljusförhållanden som råder i den fuktiga tropiska miljön.

Mina resor har alltid berikat mitt liv väldigt mycket, inte bara på det bildskapande utan också på det personliga planet!

Fotograf Roy Andersen började sin fotografiska karriär på Gamleby fotoskola i Västervik. Därefter arbetade han flera år som pressfotograf vid olika dagstidningar i Skåne. Efter hans flytt till Argentina där han bodde under 10 års tid fick han tillbaka intresset för makrofotografering inte minst tack vare digitalkamerans tillkomst. Under sin tid i Argentina var Roy medlem i fotoklubben i Cordoba och deltog i flera fotoutställningar. Idag är han medlem i Eslövs fotoklubb och Biofoto. Han har ställt ut sina bilder på flera platser i Skåne och Danmark. Roy arrangerar även bildvisningar med videoprojektor. Välkommen att se hans senaste bildspel!

Öppettider utställning & ekocafé kl 11-17

Välkomna!